S-a dorit a fi un protest al părinților, nemulțumiți de obligativitatea ca în școli copiii să poarte mască, dar participanții au fost de toate vârstele. Părinții au venit însoțiți de copii, unii foarte mici, în cărucioare.

Printre protestatari au putut fi zăriți și oameni în haine preoțești, călugărițe, dar și regizorul Cristi Puiu și actrița Carmen Tănase. De remarcat a fost și numărul mare de steaguri tricolore pe care le aveau protestatarii.

Regizorul Cristi Puiu a fost luna trecută protagonistul unui incident la TIFF, când a avut un discurs controversat, împotriva măștilor de protecție.

Oamenii care s-au strâns sâmbătă la Piața Universității au strigat „Libertate!” și „Jos botnița!”. Ei spun că regulile din pandemie sunt o „mascaradă”, nu cred în utilitatea lor, din moment ce COVID-ul nu este decât o simplă gripă, în opinia lor. De asemenea, ei aseamănă școlile cu niște „lagăre”, din cauza obligativității portului măștii sanitare și a separatoarelor de plexiglas.

În punctul maxim al protestului, au fost în jur de 350-400 de oameni. Singurii care au purtat mască au fost jurnaliștii și jandarmii. Aceștia din urmă au încercat să-i convingă pe oameni să plece acasă, fiind un protest neautorizat. În stare de alertă, sunt interzise adunările a mai mult de 100 de persoane. În plus, oamenii nu au putat măști și nici nu au păstrat distanța socială. Sancțiunea maximă pe care o riscă este o amendă de 10.000 de lei, dar jandarmii au preferat să dialogheze cu ei în primă fază, după cum a declarat la Digi24 Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Medicii trag un semnal de alarmă și spun că din cauza acestor adunări ar putea să apară multe focare de infecție, inclusiv în școli din moment ce la protest manifestanții și-au adus și copiii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet