„Începând cu 5 septembrie 2023, ora 17, zeci de cetăţeni europeni, majoritatea cu vârsta peste 70 ani, unii peste 80 ani, au intrat în greva foamei, ca urmare a lipsei unui dialog cu autorităţile. Pentru o parte din aceste persoane, forma de protest le pune viaţa în pericol. Motivul protestului este situaţia fragilă a statului de drept în România: deţin o hotărâre judecătorească irevocabilă, din anul 2004, care a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 17.000 hectare de teren forestier, precum şi o hotărâre de condamnare a Statului Român de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea dreptului la respectul bunurilor (Hotărârea din 8 noiembrie 2022 din cauza Văleanu şi alţii contra României).

Conform ziarmm.ro, cu toate aceste hotărâri, la care se adaugă alte sute de proceduri judiciare câştigate în România, Asociaţia Composesorală Borşa nu deţine niciun metru pătrat de pădure din cele 17.000 restituite de justiţie. Caz unic în Europa: o hotărâre irevocabilă a sistemului judiciar nu este respectată, de 20 ani, de autorităţile executive şi administrative. Negocierile cu autorităţile române pentru o înţelegere amiabilă au eşuat, din nou, la 31 august 2023, motiv pentru care, imediat, reprezentanţii proprietarilor s-au deplasat la Strasbourg, pentru a prezenta instituţiilor europene situaţia lor disperată şi dramatică.

Lipsirea de efecte a hotărârilor judecătoreşti, timp de decenii, într-un stat membru al Uniunii Europene, ucide ideea de dreptate şi spiritul de echitate. Sistemul democraţiei constituţionale este asociat indisolubil cu statul de drept: instituţiile europene nu pot să rămână impasibile la o situaţie incompatibilă cu valorile Europei.

Oamenii din faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi-au riscat sănătatea şi viaţa pentru a trage un semnal stăruitor de alarmă: democraţia şi statul de drept în România sunt doar niste concepte iluzorii, niste forme fără fond, atâta timp cât hotărârile judecătoreşti nu sunt respectate. Este nevoie de stabilirea unui dialog, pe care Curtea Europeană a Drepturilor Omului l-a refuzat, pentru că aceşti cetăţeni europeni români nu au făcut o programare online, cu două săptămâni înainte de a se prezenta la instanţa Europeană.

Credem că cei 20 ani se suferinţă şi de luptă pentru dreptate şi pentru dreptul de proprietate al strămoşilor lor, atestat documentar începând cu secolul XIV, ar justifica o scutire a acestor veterani ai luptei pentru democraţie de birocraţia dusă la extrem”, precizează Nostra Silva, citat de ziarmm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și