În Capitală, mitingul autorizat se va desfășura în zona centrală a Pieței Victoriei, în intervalul orar 16,00-20,00. Totodată, de la ora 15,00 vor avea loc proteste în mai multe orașe ale țării, printre care Constanța, Iași, Cluj, Craiova, Timișoara, precum și în peste cincizeci de localități europene.

Vicepreședintele Federației pentru Protecția Animalelor și a Mediului, Mihnea Columbeanu, a estimat vineri într-o conferință de presă că peste 1.000 de persoane vor participa la nivel național la proteste.

ONG-urile cer stoparea necondiționată a uciderii câinilor din adăposturi, demararea cercetării și urmăririi penale a celor vinovați, aplicarea eutanasierii exclusiv pe considerente de ordin medical, conform normelor stabilite la nivel european și mondial, verificarea riguroasă și corectă de către organele abilitate a modului în care s-a cheltuit bugetul alocat primăriilor pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, depistarea tuturor fraudelor și delapidărilor și tragerea la răspundere a celor vinovați.

Alte revendicări ale organizațiilor nonguvernamentale sunt revizuirea Legii nr. 258/2014, astfel încât să excludă uciderea discreționară a câinilor fără stăpân și să comporte prevederi clare privind rezolvarea problemei acestora pe căi firești și eficiente, respectiv recensământul tuturor câinilor cu stăpân, microcipare, sterilizare sau monitorizare a câinilor fertili și responsabilizare privind soarta puilor, pedepsirea penală a abandonurilor.

De asemenea, ONG-urile mai solicită cercetarea corectă a așa-numitului "caz Ionuț Anghel", anchetarea tuturor persoanelor și organizațiilor cu atitudini extremiste (în primul rând IREC), depistarea surselor de finanțare și instigare a acestora și luarea măsurilor legale ce se impun, demararea unor campanii educative la nivel național pentru a crea un climat civilizat și echilibrat în relațiile dintre oameni, animale și natură în general și găsirea și aplicarea tuturor mijloacelor necesare pentru a stopa pe viitor folosirea deliberată a "problemei maidanezilor" ca vehicul de a obține foloase materiale necuvenite, capital electoral dubios și rating mediatic, de către toți cei implicați (partide politice, administrații locale, mass-media, etc.).

Protestele sunt organizate de Federația pentru Protecția Animalelor și a Mediului, Asociația "Respect, Serve & Protect Human and Non-Human Life", Asociația "Cuțu, cuțu", în acord cu multe alte organizații de profil similar din România și Europa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet