Într-un comunicat, Parchetul a precizat că toate persoanele implicate în acțiunile violente urmează să fie identificate. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă, potrivit legii, până la opt ani de închisoare. În cel mai scurt timp, urmează a fi constatat prejudiciul adus persoanelor care au avut de suferit și au necesitat îngrijiri medicale, potrivit aceluiași comunicat.

De asemenea, vor fi evaluate pagubele materiale aduse clădirii parlamentului prin distrugerea bunurilor și Inspectoratului General al Poliției, prin sustragerea și deteriorarea echipamentelor polițiștilor, mai precizează Parchetul.

Acțiunile de protest față de instalarea noului guvern al premierului democrat Pavel Filip continuă și joi la Chișinău. Aproape 3.000 de simpatizanți ai Platformei civice „Demnitate și Adevăr” (DA) au pornit în marș, la miezul zilei, către sediul parlamentului pentru a continua protestul declanșat în urmă cu o zi, cerând anularea învestirii noului guvern și organizarea de alegeri anticipate.

În fața legislativului s-au adunat între timp susținători ai Partidului Nostru și ai Partidului Socialiștilor, două formațiuni de stânga proruse, transmite portalul IPN. Unii dintre ei poartă coroane funerare, afirmând că „astăzi urmează să moară regimul oligarhic”.

Vasile Năstase, unul din liderii platformei DA, a îndemnat toate partidele extraparlamentare, societatea civilă și toți cei care își doresc alegeri anticipate să se alăture protestelor. „Ieri (miercuri), la Chișinău nu a fost instaurat un guvern proeuropean. Ieri, la Chișinău a fost instaurată o juntă criminală”, a declarat Vasile Năstase, sugerând o legătură între noul guvern învestit și controversatul oligarh Vlad Plahotniuc.

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că unica soluție sunt alegerile anticipate, indicând că formațiunea sa va contesta la Curtea Constituțională învestirea noului guvern de către parlament. „La 29 ianuarie expiră termenul de învestire a guvernului, iar la 30 ianuarie dizolvăm parlamentul și declarăm alegeri anticipate”, a mai spus Dodon.

Citește și

loading...