„Liberalizarea din energie trebuie suspendată pentru un an sau doi. Avem prețuri foarte mari la energie, prețuri istorice, unde megawatt-ul oră în România a ajuns să se tranzacționeze cu 3.000 de lei, ceea ce a adus cel mai mare preț pentru populație și pentru societățile comerciale din Uniunea Eurpeană. Trebuie să oprim această speculă și să regândim soluția plafonării prețului pentru populație și IMM-uri, care este bună doar parțial. Am venit în sprijinul populației vulnerabile și a agenților economici cu o măsură de ajutor, însă am încurajat specula la distribuitor. Pentru că nu a fost stabilit un plafon până la care prețul poate fi compensat, Ministerul Energiei a acumulat datorii de 31 de miliarde de lei în mai puțin de un an de zile, sumă care nu poate fi susținută din bugetul de stat. Operatorii nu au răspuns corect la decizia Guvernului de a compensa facturile și au continuat să majoreze speculativ prețurile. Liberalizarea haotică a fost o decizie aberantă. Soluția corectă este cea propusă de PSD: reglementarea temporară a prețurilor la energie. PNL trebuie să își asume greșeala de a liberaliza haotic piața energiei și să accepte varianta PSD, care ar aduce iar prețuri decente și suportabile pentru populație”, a declarat Gabriel Zetea, parlamentar PSD de Maramureș.

Soluția PSD privind reglementarea în două trepte prevede o primă etapă între 1 septembrie – 31 decembrie 2022, unde pentru energia deja vândută să existe o compensare între prețul facturilor și un preț mediu al pieței, iar de la 1 ianuarie 2023 o reglementare a prețurilor practicate și a adaosului comercial, pe o durată determinată, cu actualizări periodice în funcție de costurile de producție. Indiferent de varianta agreată de Coaliție, Guvernul va continua să susțină consumatorii casnici și în special pe cei cu venituri mici. La acest nivel nu vor avea loc modificări ale prețurilor din facturi.

”Românii așteaptă soluții, nu pasarea responsabilităților în Coaliție. PNL să își asume Ministerul Energiei și gestionarea pieței de energie. Să încetăm cu pasarea problemelor. E nevoie de o ședință amplă a Coaliției și cu ministrul Finanțelor și cu Ministru Energiei, din care să se iasă cu decizii clare. Este imoral și chiar revoltător ca ministrul Energiei să plece în concediu fix în perioada în care trebuie luate deciziile decisive pentru pregătirea cele mai grele ierni din punct de vedere energetic din istoria României”, a concluzionat deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și