Sarrais a făcut aceste aprecieri la o masă rotundă despre hărțuirea școlară, în cadrul celui de-al 44-lea Congres Național al Confederației Spaniole a Centrelor de Învățământ (CECE), la Bilbao. Potrivit expertului, soluția pentru această problemă constă în educarea sentimentelor, contracararea "sentimentelor negative intense", pentru că autorii hărțuirii sunt conștienți că se comportă rău, "dar o fac".

Este "foarte important" rolul familiei, rolul unor părinți care știu perfect că progeniturile lor trebuie să învețe limba engleză și să practice sportul, dar care "poate nu știu" să educe personalitatea și forma de a fi.

În lipsa unei concilieri între viața profesională și cea de familie, copiii petrec mult timp singuri și, de multe ori, văd jocuri video sau conținuturi "foarte agresive" pe internet.

Referindu-se la adolescenți, Fernando Sarrais a spus că aceștia "trebuie să fie învățați să-și controleze conduita", cu atât mai mult în actuala societate concurențială în care "trebuie să triumfi".

"Dacă nu se pot număra printre cei care iau note bune, care se evidențiază în sport ori care sunt cei mai arătoși, își pun în gând să fie cei mai neciopliți, cei mai răi și ceilalți să le știe de frică". Va trebui să fie învățați că cel mai bine văzut este și cel mai bun, a spus psihologul.

Acesta a avertizat, de asemenea, asupra consumului de canabis și alcool și a subliniat că acestea "schimbă caracterul". "Atenție, lunea, la mahmureală", a mai spus el.

La această masă rotundă au participat, de asemenea, șeful secției de Formare a Ertzaintza (poliția din Comunitatea autonomă spaniolă Țara Bascilor), Txema Delgado, și un șef de secție din cadrul Corpului Național de Poliție (Cuerpo Nacional de Policía), Manuel Alcaide.

Delgado a apreciat că societatea se îndreaptă spre un model de violență, în care se consideră că prin agresivitate se poate obține ceva, și a pledat pentru educarea copiilor în spiritul "valorilor și drepturilor".

La rândul său, Alcaide a spus că hărțuirea a existat dintotdeauna în centrele școlare, dar acum, prin intermediul presei, devine vizibilă.

Coordonatorul tehnic al CECE Madrid, Juan Chávarri, a menționat drept cauză a acestui comportament "breșa tot mai mare dintre familie și școală" și pierderea autorității figurii profesorului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet