Astfel, potrivit unui comunicat oficial publicat pe site-ul Kremlinului, Putin i-a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să oprească toate ostilitățile armate pe tot frontul din Ucraina începând cu 6 ianuarie, ora 12.00, până în 7 ianuarie, ora 24.00.

Decizia președintelui Rusiei vine la scurt timp după ce Patriarhul Kirill al Rusiei a făcut apel la o încetare a focului în Ucraina şi a pledat pentru un armistiţiu de Crăciunul ortodox de rit vechi.

”Ținând cont de apelul Înalt Preasfințitului Patriarh Kirill, îi dau instrucțiuni ministrului apărării al Federației Ruse să introducă de la 6 ianuarie 2023 la ora 12:00 până la 7 ianuarie 2023, ora 24:00, o încetare a focului pe întreaga linie de contact dintre partidele din Ucraina.

Având în vedere faptul că în zonele de luptă trăiesc un număr mare de cetățeni care împărtășesc Ortodoxia, facem apel la partea ucraineană să declare încetarea focului și să le ofere posibilitatea de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în Ziua Nașterii Domnului Hristos.”, a transmis Putin în comunicatul Kremlinului.

Ruşii, dar şi o parte din ucraineni, sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, la 7 ianuarie.

Ucraina s-a aflat sub conducerea spirituală a Moscovei cel puţin din secolul al XVII-lea, dar o parte a Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-a rupt de Moscova în 2019 din cauza anexării Crimeei de către Rusia şi a sprijinului acordat separatiştilor din Donbas.

În luna mai, într-o mişcare surprinzătoare, Biserica Ortodoxă Ucraineană care ţine de Patriarhia Moscovei a rupt legăturile cu Biserica Rusă din cauza sprijinului acesteia din urmă, în special al Patriarhului Kirill, pentru ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea sa militară specială” în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și