Conform datelor citate, 77% din forța de muncă din România prezintă un nivel scăzut sau nul de competențe IT, procentajul fiind unul mai mult decât dublu față de media europeană, de 32%.

"Sunt date furnizate în Raportul de țară al Comisiei Europene, alături de concluziile în ceea ce privește încă irelevanta pregătire pe care mediul universitar o face în raport cu piața muncii, dar și de ultima poziție în Europa ocupată de țara noastră când vine vorba de investițiile în cercetare (...) Toate acestea sunt o barieră pentru creșterea economiei digitale în România. Competențele digitale îmbunătățite sunt de o importanță critică în revigorarea generală a economiei, prin educarea unei forțe de muncă inovative și minimizarea diviziunii digitale, și vor fi parte integrantă din succesul pe care îl va înregistra politica unei creșteri inteligente, constante și inclusive", precizează, într-un comunicat de presă referitor la Raportul Comisiei, ECDL România — Permisul european de conducere a computerului.

Din punct de vedere al Indicelui economiei și societății digitale (DESI) 2015, în România, raportat la nivel european, s-au făcut progrese, dar suntem încă pe ultimul loc în sectorul digital. Astfel, numai 20% dintre români dețin competențe digitale de bază, iar 1,3% din totalul forței de muncă sunt specialiști în Tehnologia Informațiilor și Comunicării /TIC/.

De asemenea, foarte puțini dintre utilizatorii de Internet (7,7%) folosesc servicii de e-banking, în timp ce 17% dintre români cumpără online, fapt ce ne plasează la coada clasamentului în UE la capitolul e-commerce.

Potrivit datelor oficiale incluse în Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România 2014 — 2020, aproape o treime din populația României (31%) utilizează, în prezent, serviciile de e-Guvernare, în timp ce media europeană se situează la 40%. Obiectivul european pentru finele anului 2015 este de 50%.

Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România 2014 — 2020 vizează în mod direct sectorul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) și își propune să contribuie la dezvoltarea economică și creșterea competitivității României. Documentul prevede că numărul angajaților din sectorul TIC ar putea ajunge în România la 250.000, în următorii șase ani, iar investiția totală necesară în domeniu va depăși 3,9 miliarde de euro.

Impactul direct și indirect asupra economiei, calculat în conformitate cu bunele practici în alte țări europene care au făcut investiții similare, poate fi tradus într-o creștere a PIB de 13%, majorarea cu 11% a numărului de locuri de muncă și reducerea costurilor administrației cu 12% în perioada 2014 — 2020.

Domeniile avute în vedere sunt: e-Guvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetică, Cloud Computing, Open Data, Big Data și Media Sociale; TIC în Educație, Sănătate, Cultură și e-Inclusion; e-Commerce, Cercetare, Dezvoltare și Inovare în TIC; Broadband și Servicii de Infrastructură Digitală.

Documentul s-a aflat în circuitul de avizare pe ruta a zece ministere și a primit acordul din partea acestora.

România este a șaptea țară ca mărime din UE, în privința populației și a doua ca mărime din grupul noilor state membre, după Polonia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet