La o treime din legumele şi aproximativ 50% din fructele autohtone s-au găsit urme de pesticide, potrivit unui raport realizat anul trecut de specialiştii Laboratorului pentru controlul reziduurilor de pesticide. Din piersicile şi merele analizate anul trecut, 70%, respectiv 63%, aveau urme de substanţe folosite pentru tratarea plantelor şi conservarea fructelor în depozite.

"În momentul în care se determină limita de pesticide rămâne de verificat dacă se încadrează în limitele maxime admisibile. În momentul în care ne apropiem de limite apare pericolul. E clar că pentru a produce în cantităţi suficiente fără pesticide nu se poate produce. Sunt un rău necesar, ne place, nu ne place", a declarat, la România TV, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Dintre legumele analizate, cele care prezintă procentul cel mai mare de reziduuri de pesticide sunt: pătrunjel 75%, salată 73%, ciuperci 55%, morcovi 43%, gogoşari 43%. Chiar dacă nivelul de substante nocive din astfel de alimente respectă normele legale, medicii spun că, dacă sunt consumate repetat, pot provoca probleme de sănătate.

"A încerca să găseşti fructe şi legume fără pesticide este imposibil. Faptul că s-au făcut aceste comunicări e un lucru bun. În 2016 nu se poate să mai avem producţie legume şi fructe fără pesticide. Prezenţa pesticidelor nu înseamnă un pericol pentru sănătate dacă sunt în limitele admisibile. Pericolul este pentru sol. Avantajul e că acele culturi nu au lăsat urme în sol", a precizat Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet