Artistul a venit pe lume într-o familie numeroasă, având 7 frați.

„Măicuța mea a fost o femeie frumoasă cu un glas care ar stârni admirația multora. Cântecele ei o însoțeau la lucrul câmpului, în casă și ogradă sau în vie, la bucurii, dar mai ales la necazuri …”, mărturisea artistul.

Nicolae Sabău a debutat la vârsta de 16 ani.

Descriindu-se ca un „săditor în inimile şi sufletele românilor cu glasul şi versul horilor moştenite de la bunii şi străbunii mei, spre a le lăsa ca legămant de viaţă celor ce vor veni după mine”, rapsodul a jurat „să apăr frumuseţile fără egal, puritatea şi strălucirea solară a cântecului popular, creaţie unică şi inconfundabilă a poporului meu, să păstrez cu sfinţenie neântinată aceste valori care îmbogăţesc sufletul românului, făcându-l neasemuit în lume, ca vrerile mele scrise în cartea să fie testamentul meu de viaţă”.

Zestrea discografică realizată de-a lungul unei cariere artistice prestigioase, de peste 50 de ani, este expresivă pentru vetrele etnografice, anume Maramureş, Oaş, Chioar, Codru şi Lapuş.

Pentru dăruirea cu credinţă, în scopul nobil de culegere şi promovare a cântecului popular, artistul s-a bucurat de recunoasterea publică prin numeroase distincţii şi diplome de excelenţă.

Citește și

loading...