"Trebuie să începem imediat discuţii substanţiale (...) privind organizarea politică a societăţii şi crearea unui stat pentru sud-estul Ucrainei, pentru a proteja interesele legitime ale persoanelor care trăiesc acolo", a declarat preşedintele Putin, citat de presa rusă.


Până acum, Rusia a cerut doar ca regiunile din estul Ucrainei, în majoritate rusofone, să aibă o mai mare autonomie într-un sistem federal mai puţin centralizat. Vladimir Putin, care a făcut aceste declaraţii într-o emisiune televizată înregistrată vineri şi transmisă duminică, nu a evocat chestiunea ameninţării înăspririi sancţiunilor împotriva Moscovei lansate de Occident, care acuză Rusia că se implică militar în Ucraina.

Reuniţi sâmbătă la Bruxelles, liderii din Uniunea Europeană au acord termen de o săptămână Rusiei pentru a-şi schimba poziţia, sub ameninţarea unor noi sancţiuni. Liderul de la Kremlin a spus totodată că statele occidentale sunt responsabile pentru criza ucraineană deoarece au susţinut mişcarea de protest care a condus în februarie la lovitura de stat împotriva preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, fără a se gândi la conflictul ce ar fi urmat.

"Ar fi trebuit să ştie că Rusia nu poate sta deoparte când se trage asupra oamenilor de foarte aproape”, a spus Putin, precizând că nu vorbeşte de statul rus, ci de poporul rus.

Întrebat dacă este posibil să anticipeze un sfârşit al crizei din Ucraina, Putin a declarat, citat de RIA Novosti: „Nu. Depinde în mare parte de voinţa politică a actualelor autorităţi ucrainene”. Moscova a negat întotdeauna că a trimis soldaţi în Ucraina pentru a susţine rebeliunea prorusă care luptă cu trupele loialiste de mai multe luni în est şi, mai recent, şi în sud-estul ţării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet