De asemenea, ar putea urma o catastrofă climatică globală, declanșând înfometare în masă, deoarece ar putea fi afectate culturile pe întreaga planetă. Asta înseamnă mai mult decât numărul morților din cei șase ani ai celui de-al Doilea Război Mondial.

„Un astfel de război ar pune în pericol întreaga lume”, a declarat co-autorul studiului, Alan Robock, profesor de științe ale mediului la Universitatea Rutgers.

„Acesta este un război care nu ar avea precedent în experiența umană”, a declarat autorul principal al studiului, Brian Toon, un om de știință atmosferică la Universitatea din Colorado. Toon a lucrat la scenarii de război nuclear de zeci de ani și a făcut parte din echipa care a inventat termenul de „iarnă nucleară” în anii ’80.

Acesta este termenul folosit pentru a descrie o perioadă de frig extrem, care ar putea urma un război nuclear între SUA și Rusia.

Potrivit USA Today, după mai multe simulări pe calculator, oamenii de știință au teoretizat un război care ar putea avea loc între India și Pakistan în 2025. Cele doua sunt în conflict după ce ambele au revendicat teritoriul Kașmirului și se speculează că în prezent ar deține peste 300 de arme nucleare.

Fiecare armă detonată ar putea ucide până la 700.000 de oameni.

În plus, cercetările au descoperit că incendiile aprinse prin explozia armelor nucleare ar putea elibera până la 36 de milioane de tone de funingine care s-ar ridica în atmosfera superioară, răspândindu-se în întreaga lume în doar câteva săptămâni.

Acest lucru ar bloca lumina solară, răcirea suprafeței globale cu până la 9 grade și reducerea precipitațiilor cu până la 30%, ceea ce ar duce la înfometare în masă în întreaga lume.

Studiul a fost publicat în revista „Science Advances”.

Într-un editorial aferent, redactorul adjunct al Science Advances, Kip Hodges, a declarat că acum, spre deosebire de Războiul Rece, când doar câteva țări ar fi putut începe un război nuclear, nouă țări dețin un total de aproximativ 14.000 de focoase nucleare.

Toon a mai declarat că: „sperăm că Pakistanul și India vor lua act de această lucrare. Dar mai ales, mă preocupă faptul că americanii nu sunt informați despre consecințele războiului nuclear”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și