“În primul rând trebuie să dăm o atenție mărită educării oamenilor. Isteria generală este alimentată de oameni, să-mi fie scuzat cuvântul, proști informați, de proastă calitate, niște clevetitori. Ar trebui să se intereseze înainte de a face afirmații. Eu intru în aceste centre de carantinare și nu am nimic. Chiar azi am intrat fără mănuși și fără mască. Nu mi s-a întâmplat nimic. Virusul dacă ajunge pe mâini și nu-l ducem în zona feței sau a gurii în primele 10 minute el moare. Trebuie să-i liniștim pe oameni. În acest sens mass media are un rol important. Nu trebuie mediatizate zvonurile care generează panică. Din păcate, am colegi consilieri care, din necunoștiință de cauză, alarmează oamenii de pomană. Nu este nicio problemă. Aceste centre de carantină se fac peste tot. Singura mea vină constă în faptul că am fost conștiincios și le-am făcut repede.

Astăzi s-a făcut prima transbordare a 24 de persoane aflate în centrele de carantină de la noi și care se vor duce la Borșa, unde s-a amenajat un centru de carantină, iar alte 4 persoane se vor duce la Moisei unde, de asemenea, s-a deschis un centru de carantină. Trebuie să înțelegem că acești oameni nu au nicio vină pentru situația în care au ajuns. Cele 12 teste sosite azi de la Cluj pentru primii internați la Liceul Forestier sunt negative. A apărut o problemă mai aparte generată de faptul că o persoană din unul din centrele de la noi trebuie să nască. Este în luna a IX de sarcină și poate să nască oricând. Cu ajutorul doamnelor doctor Podașcu și Mariana Șimon, directorul medical al Spitalului Municipal Sighet, s-a organizat o zonă de naștere pe carantină . Doamnele doctor au anticipat că se poate ajunge într-o asemenea situație și au amenajat zona în urmă cu ceva timp. Din păcate, printre cei internați în centrele de carantină se află și oameni de rea voință. Alaltăieri la centrul de la Liceul Forestier au rupt o țeavă și au smuls un calorifer din perete, tocmai să vadă ce se va întâmpla. A fost foarte greu să găsim un instalator pe care să-l echipăm cu costumul de protecție și să-l introducem în interiorul centrului pentru a executa reparațiile. Unii ne cer țigări. Cred că printre cei internați se află și persoane care sunt în sevraj datorită lipsei de alcool. Centrele de carantină nu se vor mai aglomera. Este închisă deja furnizarea în carantină a altor persoane.

Acolo unde la adresele de domiciliu se formează centre de carantină, cum sunt cele de la Moisei și Borșa, se vor primi oameni.Pesoanele care, în urma celei de a doua testări vor fi găsiți cu rezultat negativ,vor pleca. Să nu se panicheze nimeni! Să nu se alerteze! Fac apel să se spele cât mai des pe mâini! În ceea ce privește propunerile venite de la anumiți domni consilieri, care vizează programul de funcționare a restaurantelor, barurilor, cluburilor etc, acestea au fost înaintae Comisei Județene Pentru Situații de Urgență. Este mai bine să prevenim decât să vindecăm! Este bine că în România nu s-a înregistrat niciun deces, din contră, avem 7 persoane care s-au vindecat. Acest lucru dovedește că măsurile luate, chiar dacă nu au fost prea bine primite de oameni, și-au dovedit eficiența”, a spus Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și