“Îmi pare rău că asemenea concluzii apar după 10 ani. Față de cele discutate cu domnul ministru la noi la Ocolul Silvic Sighet, lucrurile au apărut denaturate, deoarece aceste tăieri s-au făcut între anii 2005-2011. În 2012 a fost efectuat un control complex la cele două unități de producție, UP 2 Săpânța și UP 3 Runc. Eu, datorită faptului că am lipsit nouă ani din sistem și am plecat deoarece am refuzat semnarea unor procese de punere în posesie a unor suprafețe de pădure dublate sau triplate decât erau în realitate, neavând temei legal, nu mi-am putut asuma acest lucru ilegal. A fost un caz la Săpânța când în loc de nouă ha s-au pus în posesie 35 de ha. M-am întors în ianuarie 2013 la Ocolul Silvic Sighet. La Săpânța erau deja declanșate controale ce vizau tăierile ilegale făcute în anii 2004, 2005, 2011.

Pot să-i asigur pe toți că din anul 2013 s-au redus drastic tăierile ilegale, încât în ultimii ani s-au înregistrat doar câteva zeci de metri cubi de masă lemnoasă tăiați ilegal (30-50 mc) la Ocolul Silvic Sighet. Nu înțeleg de unde a ieșit volumul la care a făcut referire domnul ministru.

Am avut foarte mulți dușmani când am început să aplic sancțiuni angajaților Ocolului Silvic Sighet, care au contribuit la favorizarea tăierilor ilegale. Am schimbat mai mult de jumătate din personal. Din acest motiv îmi este greu să aud că aceste tăieri s-au făcut în ultimii 5-8 ani. Dacă împărțim 50 mc la suprafața de 8500 de ha cât avem la Ocolul Silvic Sighet rezultă 0,005 mc la hectar de tăieri ilegale. Este ciudat că, după atâția ani, cineva s-a gândit să vadă cât s-a tăiat. Cele afirmate de către domnul ministru nu corespund realității. Acesta a fost la Săpânța și a văzut modul în care pădurea se regenerează. Nu s-a găsit nicio cioată prospătă ca rezultat al vreunei tăieri ilegale în zona noastră de responsabilitate”, a declarat pentru „Axanews.ro”, ing. Ștefan Bereș, șeful Ocolului Silvic Sighet.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și