Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie și să fii echipat corespunzător;

Când circulaţi PE bicicletă, nu traversaţi carosabilul pe trecerile pentru pietoni!

Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevăzute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră.

De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceţi viteza, asiguraţi-vă temeinic şi acordaţi prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asiguraţi-vă temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.
La schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă aveţi prioritate de trecere, asiguraţi-vă că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia dumneavoastră!

Circulaţi cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul.

Nu circulaţi cu bicicleta sub influența băuturilor alcoolice.

Purtaţi cască de protecţie. Vă poate salva viața.

Circulând cu bicicleta, nu vă agățaţi de vehicule aflate în mers.

Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

De asemenea, pentru a nu deveni victime, poliţiştii vă recomandă să nu vă lăsaţi bicicletele neasigurate chiar şi atunci când lipsiţi scurt timp. Un lacăt antifurt vă poate scuti de neplăceri. De asemenea nu lăsaţi bunuri sau bagaje nesupravegheate în coşul bicicletei.

În cazul în care sunteţi victima sau martorul unui furt, nu ezitaţi să anunţaţi poliţia, apelând numărul unic de urgenţe 112.


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și