Deputaţii au respins cererea preşedintelui de reexaminare a controversatului Cod Silvic. Președintele a avut numai 96 de susținători în Cameră, în timp ce 217 deputați au votat împotriva solicitării sale.

Preşedintele Klaus Iohannis e obligat de lege să promulge legea, dar rămân deschise opţiunile de contestare la Curtea Constituţională.

Votul de miercuri din plenul Camerei era de așteptat. La sfârșitul săptămânii trecute, comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor respinseseră cererea făcută de preşedintele Klaus Iohannis de reexaminare a legii.

Şeful statului spune că aproape un milion de hectare pot fi defrişate în baza unui articol controversat din actualul Cod Silvic. El afirmă că tăierile ilegale de pădure reprezintă un atac la siguranța națională și că problema va fi discutată în CSAT.

În aceste condiții, e foarte probabil să existe un vot de respingere și în plen a cererii de reexaminare a Codului Silvic făcute de președintele Klaus Iohannis. Președintele va fi nevoit atunci să promulge legea, pentru că nu poate trimite la reexaminare de două ori aceeași lege.

Codul Silvic este subiectul care a provocat prima dispută publică dintre şeful statului şi premierul Victor Ponta.

„Impresia mea personală este că președintele a retrimis legea la Parlament pe baza unor informaţii pe care le-a primit de la nişte binevoitori, în ghilimele, în special nişte binevoitori liberali pe care îi vedeţi zilele acestea luptându-se cu dinţii pentru interesele Schweighofer”, a declarat premierul, în 13 mai, la B1 TV.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și