Locuitorii din Crimeea au trebuit să aleagă între reunificarea cu Rusia a acestei republici autonome ucrainene și o autonomie extinsă în Ucraina. Potrivit datelor date publicității de canalul rus Rossia 24, doar 7 % din electorat a votat pentru a doua opțiune, cea de a rămâne în cadrul Ucrainei cu o largă autonomie, scrie EFE.

După încheierea votului, comisia electorală a raportat că rata de participare a fost mai mare de 80% din cele 1,5 milioane de persoane cu drept de vot. În Sevastopol, unde se află baza flotei ruse din Marea Neagră, și cu un statut special, participarea a fost de 85 %.

Statele Unite, Uniunea Europeană și cea mai mare parte a comunității internaționale au declarat că nu vor recunoaște rezultatele referendumului separatist și că susțin menținerea integrității teritoriale a Ucrainei.

Rusia, care și-a exercitat dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU împotriva unei rezoluții ce condamna referendumul separatist, a declarat că va respecta opinia majorității din peninsula cucerită de Imperiul Rus în secolul al XVIII-lea.

Parlamentul din Crimeea, a cărui dizolvare a fost votată de Rada supremă de la Kiev, va cere luni, într-o sesiune extraordinară, președintelui Rusiei, Vladimir Putin, încorporarea regiunii autonome în Federația Rusă, a afirmat "premierul" de la Simferopol, Serghei Axionov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet