Declaraţia confirmă că parlamentul Regatului Unit va fi suspendat începând cu o zi din intervalul 9-12 septembrie până la 14 octombrie.

″În această zi Majestatea Sa a ordonat în Consiliu ca parlamentul să fie suspendat începând cu o zi care să nu fie mai devreme de luni 9 septembrie 2019 şi nu mai târziu de joi 12 septembrie 2019, până în ziua de luni 14 octombrie 2019″⁣, se arată în declaraţia citată de Reuters.

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat miercuri că va programa Discursul Reginei în parlament pe 14 octombrie pentru a prezenta noile propuneri legislative, negând că astfel ar încerca să împiedice legislativul să-i blocheze planurile de Brexit.

Întrebat în legătură cu criticile unor membri ai parlamentului privind faptul că li se refuză timpul necesar pentru a dezbate şi vota cu privire la Brexit, premierul britanic a răspuns: ″Este complet neadevărat. Dacă vă uitaţi la ce facem noi, (vedeţi că) prezentăm un nou program legislativ. Va fi timp suficient de ambele părţi ale acestui summit crucial (al liderilor UE) de pe 17 octombrie, timp suficient în parlament pentru membrii săi să dezbată UE, să dezbată Brexitul şi toate celelalte subiecte, timp suficient″⁣, a precizat Boris Johnson.

Potrivit Reuters, anunţarea agendei legislative pe 14 octombrie va însemna practic închiderea parlamentului de la mijlocul lui septembrie şi va reduce intervalul de timp în care membri ai legislativului ar putea încerca să blocheze un Brexit fără acord.

Pentru Johnson, aceasta va fi cea mai îndrăzneaţă manevră de până acum în demersul de a scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie, notează Reuters.

Preşedintele Camerei Comunelor: Suspendarea parlamentului până la 14 octombrie, un scandal constituţional

Suspendarea parlamentului britanic până la 14 octombrie, anunţată de premierul Boris Johnson, este un ″scandal constituţional″⁣, a declarat miercuri preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, potrivit AFP.

″Este absolut evident că obiectivul suspendării este acum de a împiedica parlamentul să dezbată Brexitul şi să-şi îndeplinească datoria de a defini o traiectorie pentru ţară″⁣, a spus Bercow.

La rândul său, liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a afirmat că intenţia premierului Boris Johnson de a extinde vacanţa parlamentară până la 14 octombrie ″o faptă reprobabilă şi o ameninţare pentru democraţia″⁣ britanică.

″Sunt consternat de nechibzuinţa guvernului Johnson, care vorbeşte despre suveranitate şi totuşi încearcă să suspende parlamentul pentru a evita analizarea atentă a planurilor sale pentru un lipsit de înţelepciune Brexit fără acord. Este o ameninţare pentru democraţia noastră″⁣, a menţionat Jeremy Corbyn într-o declaraţie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet