El considera acest aspect ca prima prioritate pentru dezvoltarea judetului.

“Prioritatea ar fi ca regiunea sa se consolideze sub titlul de Maramures si sa incorporeze si Satu Mare si Salaj, asta ar fi o prioritate administrativa. Doi, politice publice: infrastructura, cu prioritatea zero conexiunea cu occidentul – drumul expres Baia Mare-Satu Mare-Vaja, apoi podul peste Tisa, drumurile judetene in toate directiile, apoi eventual tunelul, daca mai raman finantari.

A treia prioritate ar fi mediul, prin sistemul integrat al deseurilor, canalizare in peste jumatate din localitati, astfel incat sa ajunga la 70% din populatie, dar si apa potabila. Aici si barajul Runcu trebuie finalizat, astfel incat sa fie deservita si populatia din nord. Apoi reimpaduririle in cel putin 50% din teritoriile unde s-a defrisat”, a spus Ardusatan.

Liberalul mai vorbeste si despre realizarea unui centru universitar de sine statator si a unui brand judetean, care sa revigoreze turismul.

In privinta agriculturii, Gavril Ardusatan afirma ca aceasta nu poate fi gestionata de catre stat, deoarece mare parte din terenuri sunt ale privatilor.

“Agricultura nu stiu daca poate fi gestionata in sistem administrativ, pentru ca marea majoritate a terenului este in sistem privat. Administratia judeteana sau locala ar putea crea facilitati pentru intabularea terenurilor, astfel incat terenurile sa intre intr-un circuit funciar real, astfel incat sa se poata produce comasari. Aici e cazul terenurilor agricole si terenurilor ce tin de livezi.

In toata perspectiva finantarii pentru 2014-2020 trebuie, in primul rand, prioritati coerente, astfel incat, indiferent de schimbarile politice sa se continue un plan, deci strategia sa nu fie numai declarativa si pe hartie sau o forma fara fond”, a conchis el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet