Un contrabandist ucrainean, conducând un autoturism înmatriculat în… Maramureș, a intrat în plin în maiorul Berezensky V., șeful Serviciului de Frontieră Dilove, după care a fugit de la locul faptei. Victima a fost transportată la spital, dar în urma gravelor leziuni suferite a decedat. La scurt timp autorul a fost reținut, în acel moment având asupra sa o importantă sumă de bani, în euro.

În urma gravului incident mass-media din țara vecină, printre altele, a făcut referire la legăturile cu contrabandiștii din România și la modul facil în care frontiera cu România este penetrată. Circumscrise sferei crimei organizate, activitățile de contrabandă aduc profituri uriașe. Valea Vișeului a devenit zona „0” a contrabandei cu țigări, fie derulate peste apa râului Tisa ,fie peste fâșia verde. Obtinându-se sume mari de bani, contrabandiștii (în cazul când sunt prinși) își permit să-și angajeze cei mai buni avocați care, profitând de graba și adesea lipsa de profesionalism a celor care instrumentează cauzele de contrabandă, reușesc să-i facă scăpați. Odată scăpați, își continuă treaba, iar banii vin.

După unele variante vehiculate în mass-media din Ucraina ar fi fost vorba fie de o răzbunare, fie de o reglare de conturi.

Din păcate, sângerosul incident nu este singular. În urmă cu 2 ani, un contrabandist ucrainean a fost executat, în plină zi, în parcul din fața sediului administrativ din Teacevo, chiar sub ochii fetiței sale minore. Acesta scăpase înainte de un atentat. Miza fiind mare, adesea se înregistrează reglări de conturi. Cei care coordonează activitățile de contrabandă nu ezită să apeleze la metode extreme. Vizate sunt chiar persoanele din România care, adesea uită să-și mai plăteasacă datoriile către furnizorii de țigări. Pentru a-i determina să plătească, sunt trimiși emisari care, în cadrul unor “misiuni de pedepsire’’, le incendiază casele, aruncă cu grenade în curțile lor și chiar le aplică corecții fizice.

Un lucru este cert. Contrabanda cunoaște o dinamică ascendentă. Este un fenomen greu de contracarat până când nu se vor lua măsuri cu adevărat eficiente în acest sens.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și