Prin programul Rabla maramureșenii vor putea cere de la stat un maxim de 9.200 de lei pentru a cumpăra o mașină nouă, mai puțin nepoluantă, dar numai după ce au scăpat de cea veche.

Prin programul Rabla Plus, maramureșenii pot solicita bani de la stat pentru a avea în curtea casei o mașină electrică, în acest caz sumele pe care le pot primi oamenii ajungând până la 45.000 lei.

În 2019 mașinile pentru Rabla trebuie să respecte reguli care nu au existat anii trecuți, respectiv să fie mai “bătrâne” de opt ani, dar și să aibă inspecția tehnică periodică (ITP) valabilă. Mașinile cumpărate vor trebui să emită doar 120 g CO2/km (limita de anul trecut fiind de 130 g CO2/km).

Dacă mașina nouă este dotată cu un motor care nu generează mai mult de 96 g CO2/km, maramureșenii interesați pot obține de la stat un ecobonus de 1.000 de lei și un ecobonus în valoare de 1.700 de lei, dacă vorbim de cumpărarea unei mașini cu motor hibrid. Autoritățile de la nivel central au anunțat deja că programul Rabla va fi finanțat în continuare. În plus, programul mai vine și cu alte noutăți. Persoanele care vor să își cumpere mașină nouă prin aceste programe trebuie să locuiască în Romania și să nu înregistreze datorii la stat.

ITP-ul trebuie să fie valabil și în cazul autoturismelor, microbuzelor, autoutilitarelor ușoare sau autospecialelor/ autospecializate ușoare cu o vechime de peste opt ani.

„Ne angajăm să demarăm Programul Rabla până pe 5 aprilie și vă pot spune că, printr-un efort guvernamental substanțial, anul trecut, acesta a beneficiat de un număr-record de prime de casare – 50.000 de unități! Guvernul a suplimentat suma, până la 50.000 de vouchere. Și pentru anul acesta ne dorim o abordare similară”, a spus ministrul Mediului, în cadrul Forumului Industriei Auto 2019, potrivit Agerpres.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat și el zilele trecute că se modifică Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, cunoscut cetățenilor ca Programul „Prima mașină”, astfel încât să devină mai dinamic și mai atractiv.

„Vrem să sprijinim cât mai mulți români care doresc să își cumpere o mașină nouă. Vom încuraja achiziționarea de autoturisme nepoluante și eficiente energetic. Concret, pe lângă facilitățile pe care le oferă deja acest program pentru cumpărarea autoturismelor clasice, cetățenii vor beneficia de garanții guvernamentale și pentru împrumuturile contractate pentru achiziționarea autoturismelor hibrid, electric hibrid și pur electric. În plus, persoanele fizice vor putea să-și achiziționeze un autoturism nou, chiar dacă au mai deținut anterior un astfel de autoturism”, a concluzionat Dăncilă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și