În urmă cu fix un an de zile, noul primar Vasile Moldovan a invitat toată presa locală la o conferință de presă, în care a prezentat prioritățile domniei sale pentru mandatul ce abia începea. În cadrul acelei conferințe, primarul Vasile Moldovan a promis că va ajuta activ presa sigheteană, arătând că este un susținător al presei și că dorește o bună relație de colaborare cu aceasta. Primarul a lăsat să se înțeleagă că va aloca o anumită sumă de bani din bugetul local pentru promovarea anumitor activități ale administrației publice locale în presă. Acesta a mai afirmat atunci că sumele vor fi distribuite către toate canalele de presă locală în mod egal și nediscriminatoriu, indiferent dacă articolele de presă vor fi favorabile sau mai puțin favorabile administrației locale, dorindu-și cu adevărat ca presa să fie independentă.

La un an după acea conferință de presă, concluzia este că din bugetul local al mun. Sighetu Marmației s-au alocat fix... ZERO lei pentru promovarea în presa locală a acțiunilor culturale, artistice etc. derulate de către autoritatea publică locală sigheteană. Aceasta în condițiile în care presa sigheteană a ajuns în prag de faliment iar toată activitatea acesteia făcându-e în cele mai multe cazuri pe bază de voluntariat și fără niciun beneficiu material. Ba mai mult, de cele mai multe ori site-urile existente în Sighet sunt susținute financiar (hosting, întreținere etc.) din buzunarul propriu al celor care activează. Excepție aici fac postul de radio România Sighet (care este susținut financiar integral de către stat) și TV Sighet, care mai are venituri ocazionale din publicitate, însă insuficiente pentru a-și menține activitatea și a plăti salarii, energie electrică etc.

Întrebat în cadrul conferinței de presă de ce nu și-a ținut promisiunea lansată acum un an de a ajuta presa locală, primarul Vasile Moldovan a explicat faptul că de cele mai multe ori Curtea de Conturi nu prea agrează plăți pentru promovare în presă și că anumiți funcționari din Primărie l-au sfătuit să nu facă astfel de promovări. Acesta a mai declarat că chiar dacă foarte multe primării din județ au contracte cu presa (deci finanțarea este perfect legală, atât timp cât nu este făcută pe criterii politice), nu este cazul Primăriei Sighet, care „are purtător de cuvânt și pagină de Facebook” (sic!).

De curând primarul Vasile Moldovan a fost premiat pentru o bună colaborare cu presa în cadrul evenimentului „Gala presei maramureșene”, organizată de postul de televiziune Nord TV din... Borșa! Mare premiu, mare reprezentativitate! Alături de Vasile Moldovan au mai fost premiați președintele Consiliului județean Maramureș (Ionel Bogdan) și primarul orașului Borșa (Sorin Timiș).

Domnule Primar Vasile Moldovan, dacă doriți de acum încolo să promovați diverse evenimente din Sighet în presa locală, vă invităm să o faceți la colegii din presă din Borșa sau de pe alte meleaguri, respectiv pe pagina de Facebook a Primăriei / prin purtătorul de cuvânt.

Menționăm că Sighet 247 nu a beneficiat niciodată în cei 8 ani și jumătate de existență de niciun leu din fonduri publice, fie ele din bugetul local al mun. Sighetu Marmației sau alte fonduri publice. Acest editorial trage însă un semnal de alarmă cu privire la situația dificlă în care se află presa locală, existând parcă un interes al unor politicieni ca presa locală să dispară cu totul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet