Este apreciat și respectat de întreaga comunitate. Dând dovadă de perseverență și tenacitate, nu se lasă copleșit de bătrânețe. În fiecare duminică parcurge trei kilometri pe jos, distanța de la casa lui până la biserică. Este primul care intră pe ușa bisericii. Pe timpul verii, confecționează cu multă migală linguri de lemn și greble pe care le vinde prin satele apropiate.

Are 9 copii și …115 nepoți și strănepoți. Deși are o pensie de doar 640 lei nu se plânge.

„Am trecut prin multe. Am fost luat în armata maghiară timp de 6 luni. Dumnezeu m-a ajutat și nu am ajuns pe front. M-am îmbolnăvit și am fost dus la spital, la Kosice. După război am continuat să muncesc până la pensionare. Am fost căsătorit timp de 65 de ani. Soția mi-a murit la vârsta de 85 de ani. Toată viața am muncit. Acest lucru m-a ținut în viață. Sunt supărat când văd cum tinerii nu vor să muncească. Nu le place acest lucru. Mă bucur că mai am putere să muncesc.Îmi place să fac linguri de lemn și greble. Mă duc cu ele prin târg și îmi mai fac un bănuț. Voi munci cât voi mai avea putere și Dumnezeu mă va ține pe acest pământ, a spus Toader Tiuk.

“Este impresionant să-l vedem pe domnul Toader cum merge pe jos, în fiecare duminică, la biserică. Nu am crede că are aproape 99 de ani. Cum se încălzește se apucă de confecționat linguri de lemn și greble. Este un exemplu pentru noi toți. Să-i dea Dumnezeu sănătate și putere”, a spus Vasile Șofineț.

Privindu-i mâinile trudite te încearcă un sentiment profund de respect. Ridurile adânci nu i-au umbrit zâmbetul care îi luminează fața când ne despărțim. Îi promitem că îl vom vizita din nou când va avea.. 100 de ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și