"Mai întâi trebuie să se decidă anumite principii care vor sta la baza regionalizării. Evident că și educația va intra în acest proces de regionalizare, existând însă un anumit echilibru între ceea ce se decide la nivel local, la nivel regional și la nivel central. Acest lucru se întâmplă peste tot unde avem un astfel de sistem de organizare administrativă. Detaliile încă nu s-au stabilit, sunt diferite formule, există un grup de lucru inter-ministerial, Ministerul Educației a venit și el cu niște propuneri, dar trebuie mai întâi să vedem care sunt principiile, apoi și la nivelul sistemului de învățământ vom merge cu reașezarea acestor etaje de decizie", a declarat Remus Pricopie.

Ministrul Educației a apreciat că un pas important în procesul de descentralizare s-a făcut în domeniul infrastructurii școlare, care, începând din acest an, a rămas doar în administrarea autorităților locale și județene.

"În zona educației sunt unele lucruri care s-au decis deja și care, într-un fel, premerg procesul de regionalizare. Un exemplu concret este cel legat de infrastructură. (...) Până la începutul acestui an au existat mai multe instanțe care au acționat asupra infrastructurii, atât autoritățile locale, cât și inspectoratele școlare și, uneori, Ministerul Educației. Premierul a cerut clarificarea acestei situații și, începând din 1 ianuarie, tot ceea ce înseamnă infrastructură școlară publică se realizează prin autoritățile locale", a explicat Pricopie.

El a precizat că Ministerul Educației are în continuare responsabilități în domeniul infrastructurii școlare, dar numai din punct de vedere al coordonării și estimărilor privind dimensionarea rețelei școlare.

Ministrul Remus Pricopie a participat, sâmbătă, la inaugurarea Centrului de Excelență de la Universitatea din Pitești, realizat în colaborare cu Inspectoratul școlar Județean (ISJ) Argeș și destinat pregătirii elevilor cu rezultate deosebite din învățământul preuniversitar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și