Potrivit maestrului bucătar Mircera Groza, rețeta este una relativ simplă, dar care are mici secrete, pentru a obține la final un preparat delicios și sănătos.

"Toporașii sau viorelele, cum se mai numesc, se adună floare cu floare, din flora spontană. O floare cântărește 0,06 sau 0,05 grame, cam acolo e media. Intră cam 15-16 flori într-un gram. Sunt foarte plăpânde. Chiar am fost la un bijutier să cântăresc exact o floare. Am adunat 5.500 bucăți de flori, care cântăresc 342 de grame. Florile se spală în trei-patru ape reci, pentru a elimina praful și alte impurități. Se folosește o cantitate egală de zahăr, deci 350 de grame și jumătate, adică 175 mililitri de apă. Se face un sirop cu zeama de la o lămâie, dar mai înainte se stropesc cu zeama de la o lămâie toate florile și presari peste ele două trei linguri de zahăr, încât ele să se macereze un pic și să lase un suc. Le frămânți mai delicat și le lași până prepari siropul. Acesta se pregătește la foc molcom, până când, dacă pui o picătură pe o farfurie rece, nu se întinde, ci stă ca o perluță. În momentul acela pui florile, amesteci încet, dar nu le fierbi mai mult de patru-cinci minute. Mai apoi le lași fără foc, să se astâmpere, să se răcorească. Borcănelele în care pui dulceața trebuie spălate și sterilizate în cuptor. Recomand borcănele mici, de maxim 50 de grame, pentru că e o delicatesă și cantitatea nu e suficientă pentru a folosi un borcan mai mare. Se pune dulceața în borcanele deja sterilizate, se închid ermetic și se întorc borcanele cu capacul în jos, cinci minute, pentru o izolare mai bună", afirmă Mircea Groza.

Alte rețete inedite de dulceață pregătite de Mircea Groza sunt dulceața de ardei iuți, recomandată a fi consumată cu brânzeturi de capră sau cu afumături fierte, ori dulceața de frăguțe, ce are o aromă deosebită.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet