Cum alegem peștele și cum îl preparăm

Pe lângă faptul că e sănătos și foarte gustos dacă e proaspăt, mâncatul peștelui îți poartă și noroc pentru anul ce vine.

Și totuși, iată ce le trebuie să fii foarte atent atunci când cumperi pește, ca să îți dai seama că e proaspăt:

Mai întâi ar trebui să verifici mirosul peștelui. Cel proaspăt e acoperit de un mucus transparent și curat, care nu are miros. La peștele mai vechi, mucusul e abundent, are culoare închisă și un miros puternic.

Solzii ar trebui să fie lucioși, curați și lipiți de piele. De regulă, peștele proaspăt are ochii limpezi, iar cel alterat are ochii tulburi și înfundați în orbite.

Dacă peștele e vechi, el se îndoaie ușor când îl iei în mână și degetele lasă urme în carne. Cel proaspăt nu se îndoaie și carnea e fermă, neputând să lași urme cu degetul.

Pentru masa de Revelion, aveți o mulțime de rețete de pește la cuptor pe care le puteți încerca. Fie că alegeți pește alb, crap, păstrăv, somon, macrou, cod, dacă îl preparați corect veți avea o experiență culinară deosebită în noaptea dintre ani.

Cum pregătim pește la cuptor cu vin alb

Aveți nevoie de:

2 pesti
200 ml vin alb
4 linguri ulei de masline
3 cepe
3 catei de usturoi
sare, piper, bulion, foi de dafin
Iată modul de preparare:

Se curăță peștele și pe dinafară și pe dinăuntru, apoi se lasă să se odihnească 20 de minute. Se așază apoi într-o tavă și se pune ceapa tăiată fideluță, usturoiul, vinul alb, uleiul, foile de dafin, piperul, bulionul și puțină sare. Se unge bine peștele cu ulei și se dă la cuptor pentru aproximativ 90 minute. Se unge din când în când cu sosul din tavă.

Crap cu roșii la cuptor

Ingrediente

500 g muschi de crap
2 rosii
6 catei mari de usturoi
condimente pentru peste
sare
ulei

Mod de preparare

Bucata de muschi de crap se spală, se șterge și se portionează. Se unge cu ulei si se presară putină sare, condimente. Bucătile se pun în tava mare de aragaz tapetată cu hârtie de copt si unsă cu ulei.

Roșiile se spală, se șterg si li se scoate miezul care se poate folosi la alt preparat. Se taie apoi în cubulete si se amestecă cu doi cătei de usturoi tocați mărunt, cu sare și piper. Se pun lângă bucătile de pește.

Se dă tava la cuptor până când peștele este gata. Se servesc bucătile de pește cu cubulete de rosii deasupra si mujdei de usturoi făcut din restul de 4 cătei.

Păstrăv la cuptor cu morcov

Ingrediente

păstrăv – 3 buc
morcov – 2-3 buc
ceapa – 1 buc
patrunjel – 2-3 legaturi
sare
piper

Ingrediente sos meuniere:

50-100 g unt
Sare + piper
1-2 lamai

Mod de preparare

Se curăță păstrăvul si se presară sare si piper, se unge tava cu unt si se dă la cuptor. Morcovul și ceapa se curață și se taie rondele. Se unge o tavă cu unt, după care se pune un pat de pătrunjel tăiat, morcov si ceapă. Se pune pătrăvul si se acoperă si el cu pătrunjel, ceapă si morcov. Se dă la cuptor. Se poate servi si cu sos de lămâie (sos meuniere).

Cum se face sosul meuniere:

Topim untul într-o tigaie, punem pătrunjelul, lăsăm 2-3 minute, apoi adăugăm putină coajă de lămâie și zeamă de la o lămâie întreagă. Mai lăsam pe foc înca 3-4 min.

Citește și

Herodot Grup Sighet