Este cea mai frecventă formă de reumatism inflamator la adulți, iar cauza ei rămâne necunoscută — se știe doar că un factor genetic intervine într-o măsură destul de mare, iar mecanismul este de tip auto-imun. Cercetări precedente au scos la iveală faptul că sistemul imunitar poate fi perturbat în timpul perioadelor grele din viață și că această alterare crește vulnerabilitatea față de anumite patologii (diabet, infecții respiratorii, etc).

O echipă de cercetători suedezi s-a ocupat de o posibilă asociere cu poliartrita reumatoidă. Circa 3.000 de pacienți și 4.000 de persoane care nu sufereau de această boală au fost ținuți sub observație 15 ani, fiind integrați în studiu. Toți au răspuns la un chestionar în privința momentelor stresante prin care trecuseră în ultimii cinci ani: conflicte de familie, moartea unui apropiat, greutăți financiare, probleme profesionale, etc.

Analiza răspunsurilor a evidențiat o asociere între numărul acestor evenimente și riscul de a dezvolta o poliartrită, știind că această legătură se înregistrează îndeosebi la femei. Toate încercările pot influența apariția și dezvoltarea bolii, dar cel mai mult evenimentele de natură profesională (concediere, retrogradare, schimbarea forțată a locului de muncă, etc).


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și