"Ziarele din Marea Britanie sunt pline de povești despre sărăcia, criminalitatea și setea voastră de bunăstare. Politicienii britanici se plasează contra normelor europene privind libera circulație care vă permit să veniți aici și fac eforturi pentru a vă face mai dificil accesul la ajutoare. Populația britanică este mai ostilă decât germanii sau francezii: aproape jumătate dintre britanici cred că guvernul lor trebuie să vă interzică (accesul) în țară chiar dacă acest lucru este contrar legii. Ați putea avea, prin urmare, impresia că nu sunteți bineveniți. Dar sunteți. În numele țării gazdă a publicației The Economist, vă invităm să veniți și să lucrați aici! Începând de la 1 ianuarie, puteți merge oriunde în Uniunea Europeană. Sperăm că mulți dintre voi vor alege Marea Britanie. Deși liderii noștri par să fi uitat, Marea Britanie a pledat pentru aderarea țării voastre la UE, știind că într-o zi veți bate la ușa noastră", scrie The Economist, în scrisoarea deschisă adresată cetățenilor români și bulgari, publicată și în ediția online.

Parcursul va fi greu la început. Dar istoria multor valuri de imigrație ne arată că, nu după prea mult timp, veți fi fost integrați confortabil în societatea britanică. Nu este vina voastră faptul că mulți dintre compatrioții noștri nu vă vor. În parte, problema este reprezentată de polonezi. În urmă cu zece ani, când Marea Britanie a fost una dintre cele trei țări care și-au deschis porțile pentru ei (polonezi, n.r.), guvernul le-a promis alegătorilor că doar câteva zeci de mii de polonezi vor veni și probabil nu pentru o perioadă lungă. În schimb, au sosit peste jumătate de milion. Și, la fel ca muncitorii care tăiau varza sau zugrăveau pereții (luând locul unor muncitori britanici prin simplul fapt că ei veneau la muncă la timp), ei s-au dovedit a fi ființe umane care s-au stabilit aici și au avut copii. Nu eram deplin pregătiți pentru acest lucru. Dar dacă liderii noștri au greșit acum zece ani în legătură cu numărul de polonezi și alți est-europeni care urmau să vină în Marea Britanie, ei greșesc și mai mult acum în legătură cu efectele asupra țării — continuă publicația britanică.

"Politicienii susțin că imigranții (est-europeni) sunt un obstacol pentru serviciile publice, deja aflate sub presiunea austerității. Nonsens: fiind tineri și capabili fizic, ei nu sunt exploatați mult. Și pentru că ei (imigranții est-europeni, n.r.) contribuie mai mult la buget prin taxe decât obțin prin ajutoare și servicii — cu circa 35% mai mult, potrivit unor estimări realiste—, ei ne ajută școlile și spitalele să evite tăieri bugetare mai mari. Ei nu destabilizează semnificativ salariile și asta în mare parte față de alți muncitori imigranți. Ei ne fac economia mai mare, reducând datoria noastră, ca proporție din PIB. Dacă sunteți chiar și pe departe ca ei, veți fi un avantajat economic. Din păcate, sondajele de opinie nu mint. Aceia dintre voi care ajung să cerșească sau să fure — și vor fi inevitabil câțiva — vor apărea pe prima pagină a ziarelor noastre. Dar, culmea ironiei, acest lucru ar putea să vă ajute. Atât de dezgustătoare este și ideea imigrației bulgare și române din Marea Britanie încât realitatea poate doar părea plăcută prin comparație. Oamenii vor fi plăcut surprinși atunci când marea majoritate dintre voi vor veni pentru a lucra mai degrabă decât pentru a cerși de la stat", mai menționează The Economist în scrisoarea adresată cetățenilor români și bulgari.

Potrivit acesteia, piața britanică a forței de muncă este cea mai flexibilă din Europa, iar economia britanică crește solid în cele din urmă. "În practică, britanicii nu au prejudecăți: sondajele ce arată o mare opoziție față de venirea voastră sugerează și că majoritatea britanicilor iau în considerare să vă angajeze pentru a lucra în casele lor. Țara este obișnuită cu imigranții. În special la Londra, veți descoperi toate felurile de oameni, dintre care mulți au fost disprețuiți în mod similar atunci când au venit prima dată aici. Dacă sunteți într-adevăr îngrijorați de prejudecăți, pur și simplu pretindeți că sunteți italian. Nimeni nu își va da seama", încheie cunoscutul săptămânal britanic.

Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană le permite țărilor UE-25 (țările fondatoare și cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricționeze temporar accesul liber al lucrătorilor din România și Bulgaria pe piața muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulație a forței de muncă în UE. Perioada de tranziție generală de șapte ani este împărțită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). Măsurile tranzitorii se încheie în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE — Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franța, Marea Britanie, Irlanda și Spania — le aplică cetățenilor români și bulgari restricții în materie de acces pe piața muncii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și