Discutiile au pornit in contextul in care s-a anuntat ca, in perioada urmatoare, proprietarii de autoturisme vor putea sa plateasca si tarife pentru 10, respectiv pentru 90 de zile in cazul utilizarii drumurilor nationale, dar ca se pregatesc si scumpiri pentru alte tipuri de masini.

Autoritatile au anuntat ca pentru vehiculele de transport marfa si persoane rovinieta va ajunge la 11 euro pe zi, de la 4 cat e in prezent. Ele au mentionat ca pentru perioade mai mari se vor face reduceri fata de tarifele actuale si ca, pentru autoturisme, taxele pentru 10 si 90 de zile vor fi de 4, respectiv de 13 euro. Soferii se arata oricum revoltati de platile impuse si reclama ca guvernantii sunt mai degraba preocupati sa stabileasca noi taxe si tarife in loc sa rezolve problemele uriase de la nivelul infrastructurii.

„Drumurile sunt destul de proaste, rovinieta scumpa, plus ca se mai retin si banii de combustibil in taxa de drum. Sunt prea multe taxe si nu stiu cum vom face fata pentru ca ne obiga legislatia. Prioritatea ar fi sa repare intai drumurile, sa faca infrastructura cum tebuie si abia apoi sa perceapa taxe. Asa ar fi normal”, a spus Teodor Pop.

Soferii chestionati de eMaramures au criticat si intentia de a retine actele de inmatriculare ale masinilor in cazul celor prinsi fara roviniete. Conducatorii auto spun ca este o aberatie sa fie astfel penalizati, in conditiile in care oricum sunt pusi la plata daca inregistreaza abateri.

„Pentru treaba asta intradevar ca nu sunt de acord. Este o aberatie! Chiar si rovinieta este pana la urma o aberatie pentru ca noi toti platim taxa de drum inclusa in taxa combustibilului. Ei vor sa faca si ce au mai facut pana acum. Este o masura mult prea drastica masura asta de confiscare. Pana la urma cum sa imi confiste un bun care este al meu?!”, a reclamat Vasile Szerzo.

„Prima data s-a propus sa ni se ia carnetul, acum, daca se ia carnetul, bine ar fi sa ni se ia si certificatul ca si asa nu mai avem ce face cu el daca nu avem carnet. Eu nu prea inteleg ce fel de pedepse sunt astea sa ne ia. Pana la urma ne-o confisca si buletinul si certificatul de nastere si ce oare ne vor mai confisca?!”, a aratat un alt sofer, Gheorghe Leordean.

Modificarea tarifelor pentru utilizarea drumurilor e prinsa intr-un proiect de ordonanta , care va elimina posibilitatea de exceptare a unor vehicule, utilizate exclusiv in transportul public local sau in cazul unora dintre institutiile subordonate Ministerul Afacerilor Interne. Actul normativ va extinde modalitatile de achitare a rovinietelor, prin intermediul unor mijloace de plata noi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și