Elevii de clasa a VIII-a au aflat, marţi, rezultatele finale de la Evaluare Naţională 2015. Rezultatele de la Capacitate contează în proporţie de 75% la admiterea la liceu 2015. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că 79,3 la sută dintre candidaţii la Evaluarea Naţională au obţinut medii peste 5, cu aproape 10 puncte procentuale mai mulţi decât anul trecut, când ponderea celor cu medii peste 5 a fost puţin peste 70 la sută.

Dintre absolvenţii clasei a VIII-a care au fost prezenţi la Evaluarea Naţională, 158.568 au obţinut medii peste 5, număr aproximativ egal cu cel de anul trecut, a precizat ministrul Educaţiei.

Medii peste 5 au obţinut la proba de limba şi litearatura română 85,4 la sută dintre candidaţi şi la matematică - 73,5 la sută.

Ministrul Educaţiei a mai spus că 409 elevi au obţinut medii de 10, faţă de 225 anul trecut.

În toate judeţele, mai puţin în Teleorman, a crescut ponderea candidaţilor cu medii peste 5. În Teleorman, ponderea acestora a scăzut de la aproximativ 70 la sută la 67 la sută.

Deşi rata de promovare a crescut cu 10% anul acesta la Evaluarea Naţională, sunt şi elevi care s-au făcut de râs. Au reuşit să obţină cele mai mici medii de admitere, adică puţin peste nota 2.

Cel mai slabi elevi sunt în judeţul Dolj, acolo unde 117 dintre ei au media 2. Pe locul al doilea este judeţul Braşov, cu 72 de medii de 2, iar pe locul al treilea se află judeţul Argeş, cu 71 de elevi cu cele mai slabe medii. La polul opus, au fost şi judeţe cu rezultate excelente. În Ilfov doar doi elevi au avut media de admitere 2, în Cluj a fost un singur astfel de caz, iar în Brăila, unde rata de promovare a depăşit 92%, niciun elev nu va intra la liceu cu media 2. Şi în Capitală s-au obţinut note dezastruoase. Cea mai mică medie de admitere la liceu a fost de 2.32, asta deşi numărul celor care au promovat a crescut cu 7% faţă de anul trecut.

De altfel, anul acesta s-a înregistrat şi un record: doi elevi din Dâmboviţa şi Giurgiu au obţinut cea mai mică medie de admitere la liceu din istorie, adică 2,16. Ei au primit doar punctul din oficiu la testare, la care s-a adăugat media generală din anii de gimnaziu de 5,60.

Marţi, 7 iulie, e ultima zi până când elevii pot completa fişele de înscriere pentru liceu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și