Daniel Timiş, şeful Salvamont Borşa, a declarat, pentru Glasul Maramureşului, că turiştilor li se sugerează să nu se aventureze în această perioadă spre trasee precum Pietrosul Rodnei sau Gârgălău, zone extrem de periculoase şi unde oricând poţi fi surprins de o avalanşă. În schimb, riscul de avalanşă este unul mic în zona Cascadei Cailor, în acest caz recomandarea salvamontiştilor borşeni fiind aceea de a nu se aventura turiştii pe alte trasee pentru a-şi face un selfie, pentru că pot aluneca sau cădea în gol, punându-şi viaţa în pericol inutil.

„La ora actuală, la noi, riscul de avalanşă este undeva între patru şi cinci, cinci fiind maximum. Stratul de zăpadă căzut recent este de o jumătate de metru, dar în suflături avem şi strat de un metru. Riscul de plecare a unei avalanşe e mare. Noi, la ora actuală, avem o pârtie care funcţionează. Sunt şi turişti la final de săptămână. Căderile de zăpadă din ultimele săptămâni au făcut ca legătura dintre straturile de zăpadă să fie una slabă. Să ningă în oraşul Borşa pe final de lună aprilie nu s-a mai pomenit de vreo 15 ani. La peste 1.200 m ninge, e oarecum normal. Problema este că nu se mai opreşte frigul. În zona montană, avem acum mai multe straturi de zăpadă”, a explicat Daniel Timiş, pentru Glasul Maramureşului.

Cel mai vizitat obiectiv, fie iarnă, fie vară este Cascada Cailor. Aici riscul de avalanşă este unul mai mic, dar el există. Nu au mai fost înregistrate avalanşe în zonă de cel puţin 10 ani.

„Recomandarea noastră pentru turişti este de a nu se abate de la traseu, să nu urce mai sus pe lângă cascadă pentru a-şi face un selfie, pentru că se pot accidenta. Sunt zone alunecoase, de unde poţi cădea în gol. Trebuie spus că traseul până la Cascada Cailor nu este unul cu risc de avalanşă. Nu recomandăm acum urcări către Pietrosul Rodnei sau către Gârgălău”, a concluzionat Daniel Timiş.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet