ROBOR a scăzut ușor, după declarațiile de ieri ale guvernatorului BNR. Indicele la 3 luni a coborât la 8,06, de la 8,14.
Băncile au "cam sărit calul" a spus Mugur Isărescu, după ce ROBOR a crescut, de la începutul anului, mai mult decât dobânda de referință a Băncii Naţionale. Și indicele IRCC e în creștere și nu este exclus să se dubleze spre finalul anului, pe fondul creșterii inflației.
Indicele ROBOR la 3 luni, de care depind ratele pentru majoritatea creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut accelerat de la începutul anului: de la 3%, la 8,14%. O creștere cu mult peste dobânda de referință a Băncii Naționale care a urcat de la 2%, în ianuarie, la 5,5%, acum, în august.
”Băncile au cam sărit calul cu ROBOR. S-au dus în sus mult mai mult decât rată de politică monetară. (00.22.20) Piețele au tendința această să (...) suprareacționeze (...) mai ales în perioadele de criză. Să se uite cu mai multă atenție și la mesajele Băncii Naționale. Și atunci probabil că vor apropia Roborul (...) de rată de politică monetară”, a declarat, ieri, Mugur Isărescu.
Economiștii vorbesc și ei despre îngrjorare: ROBOR a crescut accelerat pentru că și inflația a sărit peste prognozele BNR.
Între timp, ratele legate de ROBOR sunt tot mai mari. În cazul unui credit Prima casă, pe 30 de ani, pentru care mai sunt de plata 250.000 de lei, rată poate fi acum și cu peste 500 de lei mai mare decât în urmă cu trei luni.
Odată cu majorarea ROBOR, tot mai mulți români au cerut băncilor să le recalculeze ratele în funcție de IRCC.
Într-un sondaj recent realizat de o bancă de stat, jumătate dintre respondenți au declarat că situația lor financiară s-a înrăutățit față de anul trecut. Iar aproape 40% dintre cei chestionați se asteaptă ca lucrurile să meargă și mai rău.
Preluare: stiri.tvr.ro