Pentru multe familii care au credite mari de achitat a devenit greu suportabil să mai plătească tranșele lunare la noul nivel. Creșterile au fost de câteva sute de lei în ultima vreme. Iar noua valoare ROBOR la 3 luni este de 5,79%.

Analistul financiar Iancu Guda observa, în cadrul unei dezbateri la Europa FM, că forța de muncă, în sectorul IT spre exemplu, se distribuie în mai multe orașe, deci cererea de chirii ori pentru achiziția de locuințe nu se va concentra în doar câțiva poli de interes:

„Vedem foarte multe centre și companii și am vorbit cu mai multe companii care și-au deschis birou și în Iași, în Brașov, în Sibiu, Timișoara și Constanța, cred că anul acesta cel târziu anul următor ar trebui să vedem o temperare și chiar o scădere a acestor prețuri.”

Mulți români interesați să-și cumpere o locuință și care au amânat momentul reclamă o creștere a prețurilor pe metru pătrat la apartamente. O spun cei interesați să-și ia o locuință prin credit în Cluj, Iași, Timișoara dar și în alte localități. Iar cei care au credite, se gândesc cum ar putea scăpa de împrumuturi cât mai repede:

„Momentul contractării creditului are legătură cu întrebarea rambursez anticipat sau nu și la un credit ipotecar luat deja de 10 ani să știți că în primii 10 ani din 30 de ani s-a plătit deja jumătate din dobândă. Nu mai are logică să rambursezi anticipat, mai bine economiile respective le investești.”

Cum arată ultimele evoluții ROBOR: dacă vineri era de 5,71%, acum indicele la 3 luni a ajuns la 5.79%, cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani. La începutul anului, indicele era de 3 procente.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și