România a ajuns să importe alimente care se găsesc în orice piaţă şi aproape în orice gospodărie. Mai mult, în cazul unora dintre ele avem şi excedent. Potrivit datelor de la ministerul Agriculturii, pentru 2014, România a importat mere, pere şi gutui în valoare de 30 milioane euro. Astfel, au fost importuri de 89.000 tone, comparativ cu exporturi de doar 12.000 tone.

De asemenea, potrivit România TV, caisele, cireşele, vişinele şi piersicile sunt pe lista produselor importate de firmele româneşti, în condiţiile în care avem şi aici un deficit de 18 milioane de euro, importuri comparativ cu exporturi.

Importăm şi usturoi şi ceapă, dar şi roşii, unde avem un deficit de 25 milioane euro.

Mai mult decât atât, sunt importate şi produse care pot fi făcute în casă, precum dulceaţa. 4.000 de tone au fost importate în 2014. De asemenea, importăm şi biscuiţi şi chiar şi apă minerală, în contextul în care suntem recunoscuţi ca fiind unul dintre cei mai importanţi producători de apă minerală din Europa. Un calcul total arată că aproximativ jumătate din ceea ce găsim în supermarketuri sunt produse din import, în contextul în care producătorii români se chinuie să îşi vândă marfa şi sunt şa un pas de faliment.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și