"Deși în anul 2013 s-a înregistrat o îmbunătățire semnificativă în rata de absorbție a fondurilor UE, România încă se află în urma altor țări membre din perspectiva ratei de absorbție, manifestând însă o tendință pozitivă de recuperare a decalajului în perioada 2007-2013. Cu toate acestea, există semnale că anul 2014 va fi mai bun decât 2013, ca rezultat al progreselor recente înregistrate de Programul Operațional Sectorial de Transport și Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice", arată studiul.

alocat lor pentru perioada de programare. La sfârșitul anului 2013, programele cuprinse în Cadrul Strategic Național de Referință al Bulgariei și Ungariei au arătat cel mai ridicat coeficient de contractare, cuprins între 112% și 106%. Cel mai mare progres s-a înregistrat în Ungaria.

Potrivit studiului, la sfârșitul anului 2013, țările cu rata cea mai redusă de contractare au fost Slovacia și România, iar țările Baltice au prelut conducerea.

Un important factor care indică nivelul real al gestionării fondurilor UE este diferența dintre sumele contractate și sumele plătite.

"Cu cât este mai mică diferența dintre acești doi factori cu atât sunt mai eficient gestionate fondurile UE din perspectiva distribuției reale a acestora. Estonia este lider în ceea ce privește distribuția fondurilor UE, cu o diferență de doar 19% între sumele contractate și sumele plătite. Lituania a obținut, de asemenea, rezultate bune (25%). Cele mai mari diferențe între sumele contractate și cele plătite sunt înregistrate în Bulgaria (58%) și România (57%)", se arată în raport.

În ceea ce privește nouă perioadă de programare 2014-2020, volumul de fonduri UE alocat diferă de la țară la țară — cel mai mare buget fiind alocat Poloniei, cu cea mai mare populație între țările ECE. Cu toate acestea, fondurile UE pe cap de locuitor au cel mai mare nivel în Slovenia. Polonia și Republica Cehă beneficiază de aproape 50% din fondurile alocate de UE. Împreună cu Ungaria și România, valoarea totală a fondurilor reprezintă aproape două treimi din totalul fondurilor UE alocate regiunii ECE.

"În contextul economic mondial curent, orice indicator pozitiv reprezintă un aport la capitalul de încredere acordat economiei naționale. Este și cazul rezultatelor înregistrate în creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene, dar care obligă în continuare la o atitudine prudentă a autorităților. Acestea trebuie să își îndrepte atenția către consolidarea acțiunilor dovedite ca fiind eficiente și corectarea acelor aspecte care au generat diverse probleme operaționale", arată Șerban Toader, Senior Partner, KPMG România.

KPMG este o rețea globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanță fiscală și în domeniul afacerilor, în 155 de țări, cu 155.000 de experți.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

CJ Maramure?

Instructor auto-moto Sighet

Asociatia MUZICANDO - Sus?ine?i educa?ia prin joc!