România nu a mai jucat la un turneu final din 2011, iar ”frustrările” acumulate în ultimii ani s-au transformat într-o dorinţă arzătoare a tricolorilor de a sparge toate ghinioanele. Naţionala a ajuns în Italia, la Bolzano, ca o echipă sudată, omogenă, în principiu cu tot ce are mai bun la dispoziţie handbalul românesc, exceptându-i pe jucătorii accidentaţi.

Italia a fost până la urmă adversarul ideal pentru un start de campanie care în mod normal cuprinde cinci partide până la Campionatul Mondial. ”Squadra azzura” era un adversar foarte cunoscut după cele şase victorii în ultimii cinci ani şi nu avea cum să-i încurce pe tricolori. Iar jocul a decurs conform planului.

Tricolorii au condus tot meciul, cu o singură excepţie (2-2, min. 4), intrând la pauză cu un avans de cinci goluri, 18-13. Italia a evoluat mai bine după pauză şi s-a apropiat la două goluri, 21-19 (40), dar peste şapte minute scorul era de 27-20 pentru România (47).

În repriza a doua, Italia a avut 10 minute aproape perfecte, reuşind să revină la 19-21. Xavier Pascual a fost nemulţumit cum elevii lui şi-au îndeplinit rolurile în teren şi a solicitat imediat time-out. Mişcare făcută la timp pentru că lucrurile s-au aşezat mai bine, inclusiv în apărare. Mihai Popescu a început să adune paradele, apărarea a recuperat mingi, iar contraatacurile s-au înmulţit. Diferenţa a crescut permanent în favoarea României, pe intervalul ultimelor 20 de minute reuşind un 13-5, rezultat mai aproape de adevăr. Echipa antrenată de Xavier Pascual a încheiat meciul cu o victorie clară, 34-24.
România – Italia 34-24 (18-13)

Popescu, Iancu – portari; Şimicu 9 (foto), Rotaru 1, Grigoraş 7, Racoţea 1, G. Bujor 4, Soare 2, Negru 1, Csepreghi, Humet 1, Fenici 2, Fotache 1, Onyejekwe 3, Militaru, Thalmaier 2. Antrenor: Xavier Pascual

Ebner, Fovio – portari; Moretti 8, Starcevic 1, Maione 3, Bulzamini 5, Luciano, Venturi, Savini, Volpi 1, Pivetta 1, Sperti 1, Dapiran, Turkovic 2, Parisini 1, Skatar 1. Antrenor: Riccardi Trillini.

Au arbitrat germanii Fabian Baumgart şi Sascha Wild, iar delegaţi EHF au fost bosniacul Vladimir Jovic şi slovenul Janko Pozeznik.

În celălalt meci al grupei, Ucraina a dispus cu 30-22 de selecţionata Insulelor Feroe. Pe 12 ianuarie, la Bolzano se vor juca partidele România – Feroe (17,30) şi Italia – Ucraina (20,00).

Doar câştigătoarele celor şase grupe preliminare vor juca în iunie 2018 în play-off-ul pentru turneul final din Germania şi Danemarca.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet