Locul naşterii domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost disputat de-a lungul istoriei, fiind indicate argumente potrivit cărora marele domnitor s-a născut ba la Bârlad, ba la Huşi, ba la Galaţi sau Iaşi.

În anul în care se împlinesc 200 de ani de la naşterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, istoricii bârlădeni sunt de părere că se poate afirma, fără echivoc, că locul naşterii domnitorului este Bârladul. Pentru a consfinţa originea lui Cuza, autorităţile din Bârlad au anunţat că anul acesta vor salva casa Cuza, în primăvară fiind demarate lucrările de reabilitare.

„Acest proiect va fi dus la îndeplinire anul acesta, când ne dorim să marcăm cei 200 de ani de la naşterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza aşa cum se cuvine. Procesul de reabilitare a casei în care s-a născut domnitorul a fost îngreunat de proceduri şi legislaţie. După cum se ştie, casa a avut statul de locuinţă socială pentru patru familii, care vor trebui relocate. Acest lucru, potrivit legislaţie nu se poate face în perioada noiembrie-martie. Aşa că, din primăvară proiectul privind reabilitarea casei Cuza va intra în execuţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Bârlad, Adrian Arnăutu.

Casa Alexandru Ioan Cuza se află în cartierul Podeni din Bârlad, pe strada care poartă numele domnitorului, la numărul 95A. Autorităţile bârlădene au transformat casa lui Cuza în locuinţe sociale pentru patru familii. Totuşi, în semn de omagiu, edilii oraşului din perioada post-decembristă au dezvelit, pe 20 martie 1990, o placă comemorativă în curtea imobilului. Placa memorială a ajuns, între timp, uscător pentru rufe pentru chiriaşi.

La Huşi, casa despre care se spune că a locuit Cuza a fost demolată în octombrie 1989, dintr-o eroare, în locul unei altei case ce trebuia dărmată.


Citeste mai mult pe adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și