Proiectul de lege a fost inițiat de un grup de parlamentari preponderent PNL, și a fost votat de Senat cu cu 91 de voturi pentru și o abținere. În cadrul dezbaterilor, senatorul PMP Traian Băsescu a afirmat că există „o criză a lemnului de foc”, dar nu este convins de forma propunerii legislative, care ar fi deficitară. Liderul PMP a spus că va susține o altă inițiativă legislativă, aflată în Parlament, care reglementează problema lemnului de foc prin modificarea unui articol din Codul silvic.

La rândul său, senatorul USR Vlad Alexandrescu a solicitat retrimiterea propunerii legislative la comisie, dar plenul a respins cererea prin vot.

Proiectul de lege interzice exportul de lemne de foc, pe următorii trei ani, motivația fiind că prețul lemnului pentru foc s-a dublat în România din 2015 și până în prezent, iar aprovizionarea cu lemne de foc în mediul rural a devenit o problemă socială gravă.

„Este interzis exportul de lemne de foc cu diametrul de maximum 20 cm până la 4 metri lungime, pentru o perioadă de maximum 3 ani”, se arată în inițiativa legislativă.

În plus, proiectul prevede şi ca Ministerul Pădurilor şi Apelor să reglementeze preţul de vânzare, în 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii, prin ordin al ministrului. Inițiatorul menționează că, începând cu 2016, prețul metrului cub de de lemn de foc s-a dublat față de anul anterior.

„Având în vedere datele statistice privind consumul de lemne de foc din gospodăriile populației, încălzirea individuală realizându-se preponderent pe bază de lemne de foc (60,75%) în condițiile actuale, aprovizionarea cu lemne de foc în mediul rural a devenit o problemă socială gravă. Astfel, profitând de această scădere a ofertei pe piață, operatorii economici cumpără de la Romsilva lemne de foc ieftin şi le vând la preţuri mult mai mari”, se spune în proiectul de lege.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet