Specialiștii atrag atenția că alocația zilnică de hrană pentru un deținut român este de 32 de lei.

Condamnaţii pentru violuri, tâlhării, omor sau infracţiuni dintre cele mai grave, și cei care se află după gratii primesc de sărbători un bonus de 10 lei în plus la meniu.

În penintenciare carnea nu pare să fie absentă din meniu, mai ales că Administrația Națională a Penitenciarelor dispune de terenuri agricole și gospodării agrozootehnice, producția obținută fiind destinată consumului integral.

Situația din unitățile sanitare nu este nici pe departe similară, majoritatea spitalelor neavând gospodării proprii pentru suplimentarea normei de hrană a bolnavilor.

Unitățile sanitare se văd nevoite să se încadreze în suma de 13 lei pentru a le asigura cele trei mese pe zi adulților internați și în 14,5 lei pentru pacienții minori.

„Din 200 de lei pe zi, cât decontează casa de sănătate pentru un pacient internat, noi suntem nevoiţi să asigurăm regim hotelier, să îi dai omului medicamente, să îi faci intervenţia chirurgicală, să îi asiguri trei mese pe zi”, a explicat doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

„Niciunde în Europa, nici măcar la un hotel de pe marginea drumului, nu poţi să acoperi toate aceste lucruri cu o sumă aşa mică”, a completat medicul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet