Numărul de plângeri individuale îndreptate împotriva României și aflate pe rolul CEDO în diverse etape judiciare s-a ridicat anul trecut la 3.350, dintr-un total de 66.450.

"Astfel, România se situează pe locul șase în cadrul statelor împotriva cărora se înregistrează cel mai mare număr de plângeri, după Ucraina (cu 13.500 plângeri individuale), Federația Rusă (9.000), Turcia (8.850), Italia (7.750) și Ungaria (4.450)", se precizează în raport.

În cauzele îndreptate împotriva României, CEDO a pronunțat anul trecut 72 de hotărâri în care a constatat cel puțin o încălcare a unui drept prevăzut de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și libertăților sau de protocoalele la aceasta.

În 2015 au mai fost pronunțate cinci hotărâri privind exclusiv satisfacția echitabilă, două hotărâri prin care a revizuit hotărâri ale sale anterioare, cinci hotărâri și 52 de decizii în care a constatat că nu există o încălcare a unui drept prevăzut de Convenție, 62 de decizii de radiere ca urmare a soluționării amiabile, 51 de decizii de radiere ca urmare a declarației unilaterale a Guvernului și 36 de decizii de radiere ca urmare a constatării absenței interesului reclamantului de a menține cererea pe rolul Curții.

Prin aceste hotărâri și decizii, CEDO a soluționat 675 de cauze împotriva României.

"Este de subliniat că, dintre deciziile de radiere emise în urma soluționării amiabile sau declarației unilaterale a Guvernului, 87 de decizii vizează 224 cauze în care se invocă durata nerezonabilă a procedurilor judiciare; astfel, prin aceste decizii, 116 cereri au fost radiate urmare acordului amiabil și 108 de cereri după formularea de către Guvern a declarației de recunoaștere a încălcării art. 6 și de angajament în sensul plății unei sume de bani cu titlu de reparație", se mai arată în raportul CSM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și