"Federația Patronatelor din Turism și Servicii susține inițiativa Asociației Operatorilor din Agricultură Ecologică "Bio-România" de a obține TVA redus la alimentele bio, considerând că în acest fel încurajăm și pentru piața internă, și pentru cea externă, o marfă foarte prețioasă a României. Micii agricultori produc în mod natural alimente bio, dar costurile lor sunt bineînțeles mai mari decât cele ale marilor producători, după cum și calitatea produselor este incomparabil mai bună. De aceea, reducerea la zero a TVA la produselor bio și tradiționale ar reprezenta un impuls absolut necesar al acestei piețe în creștere", a declarat Dan Matei Agathon, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

În felul acesta, statul român ar sprijini dezvoltarea pieței locale, dar și promovarea alimentelor bio și tradiționale românești în străinătate, unde acestea au devenit un trend.

"Suntem la această oră în situația în care producătorii din mediul rural, deși în lipsă de bani, mănâncă mai bine și mai sănătos decât orășenii care cheltuie o grămadă de bani pe alimente nesănătoase. Produsele bio și tradiționale ar deveni însă accesibile și orășenilor dacă ar fi scutite de TVA, iar acest lucru ar contribui nu doar la dezvoltarea unei industrii sută la sută românești, ci și la starea de sănătate a populației", a precizat Agathon.

FPTS se alătură eforturilor reprezentanților producătorilor de hrană bio pentru determinarea autorităților să acorde această înlesnire fiscală care va avea efecte benefice multiple asupra românilor, dar și asupra dezvoltării economice într-un domeniu în care România, în loc să fie un mare exportator, reprezintă un jucător neglijabil la această oră.

Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică — "Bio-România" propune autorităților implementarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) denumită sugestiv "verde" pentru produsele agroalimentare românești, prin care se dorește ca nivelul cotei să fie direct proporțional cu gradul de poluare asupra mediului.

"Dorim ca România să preia inițiativa implementării proiectului "TVA Verde" în domeniul agriculturii și alimentației și să se constituie într-un model european de succes în acest domeniu. Vrem ca alimentele de bază certificate bio să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie primă convențională, însă procesarea se face fără chimicale, să aibă o cotă de 9%, deși în România nu există o reglementare legislativă privind produsele naturale", a declarat, recent, pentru AGERPRES, președintele Asociației "Bio-România", Marian Cioceanu.

Potrivit Asociației Bio-România, concluziile unui recent studiu finanțat de Uniunea Europeană privind dezvoltarea economică propuneau introducerea "TVA Verde", pentru toate categoriile de produse destinate consumului uman. Această taxare a valorii adăugate ar trebui să țină seama de impactul produsului asupra mediului, de utilizarea resurselor neregenerabile precum și de durata de viață a produsului respectiv.

România are un potențial imens în agricultura ecologică, cu o suprafață de 300.000 de hectare de tern arabil certificat ecologic pentru producție și alte 500.000 de pajiști și un număr de 15.000 de operatori înregistrați în sistem la finele anului 2013. România exportă 80% din producție, în special materie primă și foarte puține produse procesate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și