Informația a fost preluată de o publicație renumită pentru răspândirea de știri false cu titlul „Românii au descoperit un vaccin pentru coronavirus care îi vindecă doar pe albi”.

Subiectul a fost semnalat de către hoaxalert.leadstories.com, un site specializat în semnalarea știrilor false.

Știrea inițială, publicată în România, se referea un raport în care se propune dezvoltarea unui vaccin printr-o tehnologie utilizată în așa-numita „vaccinare personalizată”, folosită în oncologie. Raportul a fost publicat de specialiștii institutului OncoGen din Timișoara.

Care este contextul
Directorul institutului Oncogen din cadrul Spitalului Județean Timișoar, Virgil Păunescu, a declarat că echipa sa de cercetători încearcă o metodă nouă de abordare a producerii de vaccinuri în cazul infecțiilor virale.

„A apărut tehnologia de vaccinare personalizată în cancer. Acolo lucrurile sunt mult mai complicate, pentru că celula canceroasă seamănă foarte bine cu celula normală și este mult mai greu de recunoscut de către sistemul imun. Așa încât a utiliza aceste metode mult mai complicate, mai sofisticate în vaccinarea antivirală prezintă un mare avantaj”, a spus la Digi24 Virgil Păunescu.

Dar „vaccinarea personalizată” nu este posibilă în cazul unei epidemii în care sute de mii sau milioane de oameni sunt infectate.

„Am combinat aceste două metode, dar pentru asta avem nevoie de profilul genetic al populațiilor cărora li se adresează acest vaccin. Din punct de vedere al sistemului imun, există niște trăsături comune diverselor regiuni din lume. Configurația noastră imună este diferită de cea din Asia, India, China, America de Sud și este asemănătoare cu cea a populației din Europa și America de Nord. Ar fi un vaccin personalizat populațional sau regional”, a spus Păunescu.

Cum s-a transformat o știre „normală” în „știre falsă”

Cu alte cuvinte, vorbim despre o intenție, în condițiile în care un astfel de vaccin nu a fost încă realizat. Sau, altfel spus, România nu a reușit să pună la punct un vaccin pentru coronavirus, darămite să producă un vaccin dedicat, exclusiv, persoanelor cu pielea albă.

În schimb, un site cunoscut pentru felul în care amestecă știrile cu teoriile conspirației a transformat intenția cercetătorilor din Timișoara într-o certitudine și a publicat-o sub titlul potrivit căruia savanții românii chiar au reușit să producă un astfel de vaccin destinat doar „albilor”.

„Liberalismul este cea mai gravă boală de care suferă omenirea”, o boală care omoară oamenii în multe feluri. Una dintre acestea este incapacitatea de a studia acest virus așa cum trebuie”, se arată în continuarea fake-news-ului despre savanții români din Timișoara și vaccinul pentru coronavirus.

Respectiva știre falsă a avut 3.900 de distribuiri pe Facebook.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet