La fiecare kilogram de alimente aruncat sunt eliberate în atmosferă 4,5 kilograme de dioxid de carbon. Risipa alimentară poate fi redusă prin gesturi simple, cum ar fi să le oferim invitaților mâncare la pachet.

În fiecare zi de sărbătoare, cantitatea de mâncare care merge la gunoi este mai mare decât într-o zi obișnuită. Studiile arată că un sfert din ce gătim în aceasta perioadă este aruncat.

Sociologii pun acest fenomen pe seama anilor de comunism, atunci când rafturile magazinelor erau goale. Risipa alimentară ne afectează nu doar bugetul, ci și mediul în care trăim. Tot ce trebuie sa facem este să cumpărăm atât cât ne trebuie și să gătim pentru câte persoane avem invitate la masă.

Elena, de exemplu, este gazdă pentru 12 persoane în prima zi de Paște și am găsit-o în bucătărie. Ea strânge resturile care rămân într-o găleată și apoi le transformă în îngrășământ. Soluții există și dacă am gătit mai mult decât era cazul.

Până în 2025 România alături de celelalte țări membre UE trebuie să reducă risipa alimentară cu 30%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și