Potrivit datelor furnizate AGERPRES, în anul 2013, pentru sărbătorile de iarnă, Romsilva are posibilitatea de a recolta și valorifica pe piața internă un număr de 51.799 de pomi de Crăciun, din care din specia brad 28.201 bucăți, în condițiile în care anul trecut regia a scos pe piață 65.833 pomi de Crăciun, din care 34.067 bucăți au fost din specia brad.

În 2013, Romsilva a redus numărul brazilor scoși la vânzare din cauza retrocedării unor suprafețe de păduri către foștii proprietari.

Prețurile de vânzare către populație și agenții economici sunt aceleași cu cele din anul 2012 și sunt cuprinse între 10 lei la pomii de Crăciun cu o înălțime între 0,7 metri și 1,3 metri, de 20 lei la pentru cei de 2,01 — 3 metri, pentru specia molid, și între 20 lei la pomii de Crăciun cu o înălțime între 0,7 — 1,3 metri și 30 lei la cei de 2,01-3 metri din specia brad. Prețurile nu includ TVA. Solicitările pentru exemplare cu înălțimi mai mari de trei metri sunt considerate comenzi speciale, iar prețul se aprobă de fiecare direcție silvică în parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/metru.

Romsilva precizează că brazii vor fi recoltați din regenerările naturale cu o densitate excesivă, precum și din culturi specializate, de unde se recoltează în fiecare an pomi pentru Crăciun, în vederea vânzării acestora în perioada sărbătorilor de iarnă. Valorificarea brazilor se va face de către direcțiile silvice din cadrul regiei, prin ocoalele silvice din subordine.

Pentru evitarea tăierilor ilegale, cât și a comerțului ilegal cu pomi de Crăciun, Romsilva împreună cu Poliția Română, Jandarmeria Română și Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic și Cinegetic desfășoară acțiuni comune în fondul forestier, pe drumurile publice, în locurile de vânzare, ca și în anii anteriori, pentru prevenirea și sancționarea unor astfel de fapte.

Romsilva nu își propune să acopere necesarul de brazi pentru Crăciun deoarece sunt agenți comerciali care aduc pomi din import, dar și proprietari privați de păduri care vin pe piață cu brazi sau molizi. Pe de altă parte, hipermarketurile și magazinele de bricolaj sau de mobilă vând pomi de iarnă din import, dar la prețuri mult mai ridicate decât cele de pe piața locală. Cei mai mulți brazi din import vin din Danemarca, Ungaria, Germania și Polonia, dar și din Olanda, Austria și Italia, la prețuri medii de circa 20-25 de euro.

Citește și