Zimbrii reușesc al patrulea event din istorie

După ce în urmă cu două luni și jumătate (pe data de 12 septembrie 2020), istoria rugby-ului românesc consemna o primă finală jucată fără spectatori, ultimul act al Superligii fiind adjudecat de C.S.M.Știința Baia Mare 23-17 (10-10) cu Sport Club Municipal Timișoara, de data aceasta în Finala Cupei României, adversarul zimbrilor a fost deținătoarea trofeului C.S.A.Steaua București. Formație ce a ajuns până în ultimul act al competiției grație celor patru victorii obținute în faza grupelor; (66-20 și 36-3) cu A.C.S.Tomitanii Constanța respectiv (50-10 și 38-14) cu C.S.Dinamo București.

Dacă în urmă cu nouă ani într-o semifinală C.S.M.Știința Baia Mare – C.S.M.București 39-3 jucată pe 1 octombrie 2011, oficialii campioanei României inaugurau noua tribună a Arenei Lascăr Ghineț (actualmente Arena Zimbrilor), de data aceasta băieții noștri au revenit pe stadionul Olimpia, unul cu tradiție în sportul românesc.

Pe un nou stadion cu o capacitate de 8.500 de locuri cu un gazon impecabil dar și cu o temperatură în termometre de minus un grad și o umiditate de 92 %, duelul celor mai în formă echipe ale momentului a stat sub semnul echilibrului, fiind tranșat în cele din urmă de echipa care a gafat cel mai puțin.

Startul de partidă aparține băimărenilor care reușesc deschiderea scorului încă din minutul 7 grație loviturii de penalitate semnată de uvertura fijiană Taniela Maravunawasawasa. Militarii reușesc să estompe entuziasmul ofensiv al adversarilor, punctând prin uvertura de doar 23 ani Tudor Boldor (autor a două lovituri de pedeapsă, minutele 12 și 16). Dorind să confirme faptul că forța de atac poate face de fiecare dată diferența pe tabela de marcaj, zimbri reușesc într-un interval de doar 10 minute nu mai puțin de trei eseuri, prin centrul neo-zeelandez Jason Fareti Tomane (minutul 25), Taniela Maravunawasawasa (minutul 32), în speță mijlocașul la grămadă de origine namibiană Helarius Axas Kisting (minutul 35). Toate cele trei încercări fiind transformate de Taniela Maravunawasawasa. La finalul primului mitan campioana României intră la cabine cu un avantaj de 15 puncte, scorul consemnat fiind de 24-9.

În startul reprizei secunde steliștii beneficiază pentru o perioadă de 10 minute de avantajul omului în plus, după eliminarea temporară a lui Jason Tomane, însă și așa, băimărenii reușesc să gestioneze jocul, reușind pe de o parte restabilirea echilibrului numeric consemnat odată cu eliminarea lui Cristi Pană din minutul 52, coroborat cu alte trei puncte puse pe tabelă de Taniela Maravunawasawasa, scor 27-9. Răbufnirea de orgoliu a militarilor se concretizează la jumătatea actului secund, cu un prim eseu semnat de închizătorul fijian Eseria Baivi Vueti. Replica băimărenilor nu se lasă prea mult așteptată, Paul Popoaia (cel mai tânăr jucător al acestei finale), fiind artizanul eseului consemnat în minutul 65. Cu primele trei puncte reușite în această finală uvertura Dorin Gigi Manole, mărește cu nouă minute înainte de final ecartul zimbrilor la 21 de puncte. Până la finalul timpului regulamentar de joc mai consemnăm doar cqartonașul roșu văzut în minutul 73 de sud-africanul Dumani Siphosethu Mtya, eliminare care nu a umbrit cu nimic, acest notabil succes obținut de C.S.M.Știința Baia Mare.

La exact trei decenii de la câștigarea de către o echipă provincială a eventului campionat-cupă, elevii lui Eugen Apjok – Paul Rusu reușesc să revină obținând cea de-a șasea Cupă din istoria clubului, ajungând astfel la borna patru în ceea ce privește eventul campionat-cupă, după edițiile; 1989-1990, 2010 și 2011.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet