Un spion rus a încercat să recruteze membri ai serviciilor secrete lituaniene pentru a intercepta discuțiile din casă și biroul președintelui Dalia Grybauskaite, arată B1 TV.

Este vorba de un nou episod din scandalurile de spionaj, în care sunt implicați cetățeni ruși aflați teritoriul țărilor din flancul estic al NATO. Spionul rus a fost pus sub acuzare pentru spionaj, falsificare de documente și trecerea ilegala a graniței, a anunțat parchetul.

Eforturile de recrutare au vizat membri ai serviciilor de securitate, "într-o tentativă de a instală dispozitive speciale de ascultare" în locuința și în biroul lui Dalia Grybauskaite.

Cetățeanul rus este arestat din aprilie 2015 după ce a fost reținut într-un tren care asigură legătură între Kaliningrad și Bélarus.

Incidentul vine cu 8 zile înaintea summitului NATO de la Varșovia și care ar urmă să consfințească o întărire militară fără precedent al NATO în Est.

La începutul lui 2016 , tribunalele rusești au condamnat la închisoare pentru spionaj doi cetățeni lituanieni, cu pedepse de 13 și 12 ani de închisoare.

Polonia, țara care va găzdui summitul, a condamnat în luna mai un ofițer de rang înalt din forțele armate la șase ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet