"Nu putem ignora planurile de modernizare a armamentului nuclear, bombele cu cădere liberă aflate în Europa", a declarat oficialul agenţiei de presă de stat ruse RIA.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanşat cea mai mare confruntare dintre cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, când omenirea s-a aflat în pragul unui război atomic, reaminteşte Reuters.

Rusia deţine circa 2000 de arme nucleare tactice funcţionale, în timp ce Statele Unite deţin 200 de astfel de arme, dintre care jumătate sunt desfăşurate la baze militare din Italia, Germania, Turcia, Belgia şi Olanda.

Conform publicaţiei Politico, SUA au informat la o reuniune cu uşile închise a NATO că vor accelera desfăşurarea bombelor atomice model B61-12, mai modern, care vor ajunge la bazele din Europa în decembrie, cu câteva luni mai devreme decât era planificat.

Bombele de patru metri cu cădere liberă B61-12 au o încărcătură nucleară mai mică decât multe versiuni anterioare, dar sunt mai precise şi pot pătrunde în sol, arată cercetări ale Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.

"Statele Unite le modernizează, crescându-le precizia şi reducând puterea încărcăturii nucleare, adică transformă aceste arme în arme pentru câmpul de luptă, coborând astfel pragul nuclear", a explicat Gruşko.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și