Potrivit declarației, Riabkov consideră posibilele livrări de arme Ucrainei de către SUA drept o "lovitură majoră împotriva acordurilor de la Minsk", ceea ce va "arunca întreaga situație în aer". Rusia va reacționa la astfel de "acțiuni provocatoare", a spus el, insistând: "Vom fi obligați să răspundem în mod corespunzător". "De ce au nevoie de arme cei care pledează pentru normalizarea situației în Ucraina?", s-a întrebat Riabkov.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a făcut apel, din nou, la Washington să ajute Kievul în consolidarea capacităților sale de apărare, într-o discuție telefonică avută zilele trecute cu vicepreședintele SUA, Joe Biden. Acesta din urmă a condamnat încălcarea armistițiului de către separatiști și "forțele ruse", potrivit Unian. "Dacă Rusia va continua să încalce acordurile de la Minsk, inclusiv cel convenit în data de 12 februarie, prețul plătit de Moscova va fi mult mai mare", a avertizat Biden.

Un nou regim de încetare a focului a intrat în vigoare la 15 februarie în estul Ucrainei, în urma summitului cvadripartit (Germania, Franța, Ucraina, Rusia) de la Minsk, dar trupele guvernamentale ucrainene și separatiștii se acuză reciproc de încălcarea acestuia. În loc să înceapă retragerea armelor grele de la linia frontului, insurgenții și-au continuat ofensiva asupra localității strategice Debalțevo, al cărui control l-au și preluat săptămâna trecută. În prezent, conform autorităților de la Kiev, aceștia încearcă să-și consolideze pozițiile în apropiere de Mariupol, port strategic la Marea Azov, după cum a relatat site-ul local 06242.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și