Un anunț similar a fost făcut și de purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, care a declarat că secretarul de stat american Rex Tillerson este așteptat săptămâna viitoare la Moscova, unde ar trebui să dea explicații privind poziția Washingtonului, în contextul loviturilor aeriene ale SUA asupra unei baze militare din Siria. "Să vină să spună ce lucruri ciudate au făcut", a spus ea, potrivit agenției Interfax, preluată de Reuters.

Nave americane din Mediterana au lansat în noaptea de joi spre vineri 59 de rachete Tomahawk asupra bazei de aviație Shayrat din centrul Siriei, de unde serviciile de informații ale SUA afirmă că ar fi decolat avioanele care au comis atacul chimic de la Khan Shaykhun. Armele chimice au ucis marți, în această localitate din provincia Idlib din Siria, cel puțin 86 de oameni, printre care zeci de femei și copii.

În Siria era în vigoare din octombrie 2015 un protocol între aviațiile militare americană și rusă, cu reguli pentru evitarea incidentelor. Ambele forțe aeriene efectuează misiuni de bombardament asupra pozițiilor Statului Islamic. Memorandumul bilateral recomanda utilizarea de către piloți a unor frecvențe radio comune și preconiza crearea unei linii secundare de comunicații la sol. Washingtonul și Moscova au semnat documentul la câteva săptămâni după ce Rusia a intervenit militar în sprijinul regimului de la Damasc, reamintește AFP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet