Rosselhoznadzor a anunțat că decizia este temporară și a fost cauzată de o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune.

Decizia vine după ce marți președintele Vladimir Putin a ordonat Guvernului să elaboreze măsuri de ripostă la noile sancțiuni europene și americane adoptate săptămâna trecută contra Rusiei, pe care Occidentul o acuză că este implicată în conflictul din estul Ucrainei

Știrea referitoare la suspendarea importurilor de carne de vită din România a fost publicată prima dată la începutul lunii iulie a acestui an.

La momentul respectiv, autoritățile sanitare veterinare din România au contrazis informațiile afirmând că Rusia nu importă bovine, carne de vită și produse din carne din România, iar epidemia la care se face referire este de fapt un caz izolat, atipic de ESB, care nu pune în pericol sănătatea omului. De asemenea, în Romania nu s-a înregistrat niciodată forma clasică de encefalopatie spongiformă bovină (ESB), au afirmat reprezentanții ANSVSA.

La începutul lunii iunie, România a primit din partea Organizației Internaționale de Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaște statutul de țară cu risc neglijabil pentru boala vacii nebune.

România a efectuat analize timp de șapte ani pentru a putea primi acest standard din partea OIE, standardul de top din cele trei pe care le emite.

Din cele 178 de state membre OIE, doar 25 au standardul de risc neglijabil la fel ca al României, 20 au risc controlat, iar restul țărilor sunt cu risc nedeterminat.

Citește și

Comentarii